11 epische speler-coaches

Ze schoten als paddenstoelen uit de grond eind vorige eeuw. Helaas lijkt het fenomeen op zijn retour: de speler-coach. Deze 11 epische voetballers kozen voor de opmerkelijke dubbelrol.

Ryan Giggs

Overspel. Losse handjes. Speler. Coach. Ryan is van alle markten thuis. Als interim speler-coach neemt de aanvaller de honneurs waar na het ontslag van goedzak David Moyes. Het betekent het slotakkoord van een levenslange carrière bij Manchester United.

Ruud Gullit

Rudi Dil kon nog geen afscheid kunnen nemen van het veld. Maar zat wel al met één bil op de bank. Gullit koos in zijn laatste actieve spelersjaren voor de dubbelrol. En niet zonder succes: hij pakt zowaar de FA-Cup. Ruud aanschouwde het treffen de gehele wedstrijd vanuit de dug-out. Het is de voorbode van een gedrocht van een trainerscarrière waarin hij zelfs zijn ziel verkoopt aan het bedenkelijke Terek Grozny.

Joachim Löw

FC Frauenfeld. Een nietig clubje dat zich bevindt in de krochten van het betaald voetbal van Zwitserland. ‘Jogi’ bekleedt er de functie van speler-coach. Nimmer verschijnt hij aan de aftrap. Het betekent echter wel het startschot van een gründliche trainerscarrière. Wat heet: de beste man staat anderhalf decennium aan het roer van die Mannschaft. Toll.

Romário

Betrapt worden op doping en enkele dagen daarna speler-coach worden van Vasco de Gama. In Brazilië kan het gewoon. Romário de Souza Faria is in zijn dubbelfunctie niet te beroerd om zichzelf op te stellen en pikt als oude rot nog altijd zijn doelpuntjes mee. Zijn hart ligt echter niet bij het trainersvak. Hij hangt zijn kicksen aan de wilgen en wordt volksvertegenwoordiger voor de Socialistische Partij.

Vincent Kompany

Vince the Prince! De rots in de branding keert richting het einde van spelerscarrière terug bij de club waar het ooit begon: RSC Anderlecht. Het wordt geen succesnummer voor de Diable Rouge. Kompany zorgt in de rol van speler-coach voor een hopeloze seizoenstart en ruilt de bank al rap voor het veld. Inmiddels is het veld definitief ingeruild voor bank. 

Teddy Sheringham

De ultieme supersub. Edward Paul Sheringham houdt zichzelf achter de hand bij het Engelse Stevenage. De strormram laat het echter nooit zo ver komen en blijft bankzitter.

Dennis Wise

Dennis maakte furore met Milwall FC. Het wordt een belachelijk groot succes voor de licht ontvlambare middenvelder. Vanuit de tweede divisie bereikt de speler-coach de finale van de FA Cup.      

Gianluca Vialli

Chelsea blijkt hofleverancier van de speler-coach te zijn. Vialli laat zich eveneens verleiden tot deze functie en neemt het stokje over van Ruud Gullit. Andermaal een briljante zet. Gianluca wint de Europacup ll.

Johan Boskamp

Johan Boskamp is zijn tijd ver vooruit. In 1981 gaat hij als speler-coach aan de slag bij het Vlaamse Racing White Daring Molenbeek. De club is inmiddels ter zielen. De bulderende lach van de voetbalanalist floreert als nooit tevoren.

Edgar Davids

Het voetbalpensioen kwam te vroeg. Edgar keerde terug vanachter de geraniums en werd speler-coach bij het armzalige Barnet FC. Geen handige zet. Het wordt een ongelukkig huwelijk. De Pitbull degradeert naar het vijfde niveau van Engeland.  

Samuel Eto’o

De Kameroener zit in de herfst van zijn actieve loopbaan. De Spaanse Costa lijkt verder weg dan ooit en de successen worden schaarser. De nieuwe impuls in zijn kleurrijke loopbaan? Antalyaspor. Naast een karrenvracht aan doelpunten grijpt hij ook zijn kans als interim speler-coach. Van clubliefde is geen sprake. In 2018 maakt de pijlsnelle aanvaller een beladen overstap naar aartsrivaal Konyaspor.   

Tekst: Maarten Kuijken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s