11 epische eilanders in het profvoetbal

Geboren worden op een eiland – het is geen ideale uitgangspositie voor voetbaltalent met ambitie. Uitwedstrijden met de boot of zelfs het vliegtuig, geen scout die ooit komt kijken. Toch wisten deze 11 eilanders de oversteek te maken naar het vasteland en een ereplaats in het profvoetbal én deze lijst te verwerven.

1. Jan Bruin – Ameland

Ameland. Prachtig eiland, maar geen erkende broedplaats van voetbaltalent. De jonge Jan Bruin had daar geen boodschap aan en groeide uit tot een Totodivisie-fenomeen met een abonnement op doelpunten. Het tafellaken bleek net de groot, maar de bijnaam ‘de Braziliaan van Ameland’ pakt niemand ‘em meer af.

2. Cristiano Ronaldo – Madeira

Ook die andere topschutter mag niet ontbreken in dit rijtje. Ooit een groot talent op een nogal onhandig gelegen eiland midden in de Atlantische Oceaan op een slordige 850 kilometer ten zuidwesten van Portugal, inmiddels een van de beste voetballers aller tijden. Op zijn 12e ontvluchtte Cristiano zijn moeilijke jeugd én het eiland, maar hij vergat zijn roots nooit. Vol trots beloonden zijn eilandgenoten hem jaren later met een prachtig standbeeld.

3. Peter van Vossen – Schouwen-Duiveland

Op het gereformeerde Schouwen-Duiveland is een loopbaan in het professionele voetbal geen vanzelfsprekendheid. Het voordeel van die lage verwachtingen is dat áls het dan lukt, de lof extra groot is. Zo ontketende Peter van Vossen tijdens het WK ’94 een heuse Peter van Vossenmania in zijn geboorteplaats Zierikzee. Met Van Vossenposters, Van Vossenspandoeken én de Peter van Vossenmarkt.

4. Adil Rami – Corsica

Hoewel het plaatselijke SC Bastia in 1978 nog in de UEFA Cup-finale stond (en daarin verloor van PSV), staat Corsica niet bekend als voetbalparadijs. Aldus besloot Adil Rami te nemen naar Fréjus, om vanaf daar uit te groeien tot sterkhouder van Lille, Valencia, AC Milan en Pamela Anderson.

5. Nikos Machlas – Kreta

Cherso, Knossos, de Samariakloof – Kreta heeft voor ieder wat te bieden. Zelfs voor profvoetballers, in de vorm van de sympathieke jojo-club OFI Kreta. Het is aldaar waar Nikos Machlas zijn eerste stappen in de Griekse Super League zet. Later groeit hij uit tot Eredivisietopscorer en effent hij de weg voor die andere Kretenzer, Giorgos Samaras.

6. Sieme Zijm – Texel

Geboren in Den Helder – waar ongetwijfeld het dichtstbijzijnde ziekenhuis staat – maar getogen in het Texelse Den Hoorn. Zodoende gezegend met een noeste eilandmentaliteit die hij meenam naar het vaderlandse profvoetbal, waar hij een geliefd waterdrager annex gatendichtloper werd bij clubs in de promotie- en degradatiezone.

7. Juan Carlos Valéron – Gran Canaria

Sympathieke, sierlijke spelmaker en icoon van de club uit het meest regenachtige gebied van Spanje – Deportivo La Coruña – maar zo’n 2.000 kilometer zuidelijker geboren in het altijd zonnige Gran Canaria. Na zijn voetballoopbaan leek Juan Carlos als trainer definitief voor de zon te kiezen bij Las Palmas, maar in 2020 liet hij zich toch weer verleiden tot een terugkeer in Galicië.

8. Gianfranco Zola – Sardinië

Van de ene sympathieke, sierlijke spelmaker naar de andere. Ook Gianfranco moest de overstap maken naar het vaste land om voet aan de grond van de voetbalwereld te krijgen. Zijn status als legende veroverde hij vervolgens dan wel weer op een – weliswaar uit de kluiten gewassen – eiland, in de Premier League bij Chelsea.

9. Dwight Yorke – Trinidad & Tobago

Die andere legende uit de jaren ’90 moest van nog verder komen. Vanuit het nietige Tobago – het kleinste en meest afgelegen van de twee – waagde Dwight de sprong en won hij met Manchester United alles wat er te winnen viel. De allergrootste prestatie volgde echter pas in 2006, toen The Smiling Assassin samen met Don Leo deelname aan het WK in Duitsland veiligstelde.

10. Franck Grandel – Guadeloupe

In tegenstelling tot veel andere eilandgenoten – zoals Lilian Thuram – trok Franck niet op jonge leeftijd naar voormalig bezetter Frankrijk. Hij begon zijn loopbaan ‘gewoon’ een eiland verderop, op Martinique, bij een ploeg met de twijfelachtige titel Club Colonial. Pas op zijn 20e toog hij vol ambitie naar de andere kant van de oceaan, niet beseffend dat hij later met zijn Grandelletjes in Nederland een onuitwisbare indruk zou maken.

11. Alexander Gerndt – Gotland

Midden in de Oostzee, tussen Zweden, Polen, de Baltische staten en een verdwaald stukje Rusland, ligt Gotland. Veel strategischer kan een eiland niet liggen en het verbaast dan ook niet dat het in de tijd van de Vikingen al een belangrijk handelscentrum was. Voor iemand die wil doorbreken als profvoetballer is er echter niets strategisch aan de locatie. Toch lukte het Alexander Gerndt om vanuit de Oostzee uit te groeien tot Zweeds topscorer én recordaankoop van FC Utrecht.

Tekst: Erik Molkenboer

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s