11 trainers in hun jonge jaren

Ooit jonge goden. Nu oude rotten in het trainersvak. Deze 11 coaches draafden in een grijs verleden over de velden van het betaald voetbal. Gelukkig hebben we de foto’s nog.

Ronald Koeman

Deugniet. Belhamel. Schavuit. Het zijn de associaties die mij te binnen schieten bij het koddige portret van Koeman. Geef de beste man een pot Calvé en promoveer hem tot de derde schipper van de Kameleon.

Bert van Marwijk

Bert. Of moet ik zeggen Berta. Goede pony, prima huisvrouw. Niks meer aan doen.

Dick Advocaat

De expressie op gezicht lijkt het de realiteit pijnlijk bloot te leggen. Voor Dick was het als jongvolwassene reeds vechten tegen de bierkaai. Een haarlijn die defensiever is dan een potje cattenaccio. Een strijd die alleen kunstmatig ‘gewonnen’ kon worden.

Henk Fräser

Veel smeriger wordt het niet. Een onsmakelijk snorretje in combinatie met een ordinair matje. Henk zag er uit als een schoffie. Wat heden ten dage rest is een grijze muis. 

Jurgen Streppel

Van wilde leeuw naar kale hond. Jurgen Streppel moest er eveneens aan geloven. In de functie van zowel speler als trainer ontstijgt hij nimmer de middelmaat. De bijpassende rode draad in zijn gehele carrière? Helmond Sport.

Alex Pastoor

Daar is-ie dan: de kroonprins van het trainersgilde. De man die een altijd een soort van knulletje is gebleven. Ook als profvoetballer trachtte hij zijn daadwerkelijke leeftijd fors omlaag te trekken als brugpieper op voetbalschoenen.

Ton Lokhoff

En opeens was hij daar: de verdwaalde viking uit Breda. De borstel liegt er niet om. Een ding wat altijd bleef? De innige band met zijn NAC.

Erik ten Hag

Een vreemde mengelmoes van systeembeheerder en boekhouder. En vooral de minder norse versie van Erik ten Hag.

Ron Jans

Ook hier een hoog huisvrouwengehalte. Een praktische coupe inclusief ontluikend matje volledig in de lijn van zijn voormalige beroep: leraar Duits.

Alphons Groenendijk

Toen Fons nog Alphons heette. Of Alfons. En de middenvelder furore maakt bij Ajax. Als trainer rijgt hij de middelmatige clubs aaneen. Van ADO Den Haag tot Antalyaspor.

Louis van Gaal

Een grote meneer in het trainersvak. Een marginale voetballer in het profvoetbal. Waar hij ook voetballer of trainer was: één ding bleef onveranderd. Die kokkerd van een neus.

Tekst: Maarten Kuijken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s