11 Epische Grieken in de Eredivisie

Na de Epische Georgiërs, IJslanders en Afrikanen in de Eredivisie, schenken we vandaag aandacht onze Zuid-Europese vrienden. De Eredivisie heeft de afgelopen jaren namelijk legio Grieken mogen ontvangen. Met name Griekse spitsen vinden gretig aftrek onder de Nederlandse clubs. We stellen de meest spraakmakende Griekse profvoetballers met een verleden in de Eredivisie aan u voor. 

Konstantinos Mitroglou

De excentrieke Griekse aanvalsleider Mitroglou strijkt media 2019 in Eindhoven neer. Bij de eerste wedstrijden in Eindhovense dienst gooit Konstantinos hoge ogen, maar al snel bezwijkt de bebaarde spits onder de druk. Inmiddels is de cultheld bij FC Aris in de Griekse Superliga actief.

Vangelis Pavlidis

De tweede spits in de lange waslijst is Vangelis Pavlidis. Na een succesvolle stint bij Willem II, verkast de goaltjesdief naar AZ, waar hij vrolijk doorgaat met scoren. De teller staat reeds op 7 Eredivisiedoelpunten in 20 wedstrijden.

Pantelis Hatzidiakos

Die andere Griek bij AZ. Pantelis kan als voorstopper echter op meer concurrentie rekenen dan zijn landgenoot Vangelis. In het centrum van de verdediging concurreert Hatzidiakos met klinkende namen als Bruno Martins Indi en Timo Letschert. 

Marios Vrousai

AZ is niet de enige Nederlandse club met Grieken in de gelederen: ook De Tricolores hebben een groot aantal Griekse spelers in het personeelsbestand. Vleugelflitser Marios Vrousai speelt zijn hele voetballeven voor topclub Olympiakos, maar wordt in het seizoen 2019/2000 uitgeleend aan de Tilburgse middenmotor. 

Kostas Lamprou

Ook op de keeperspositie zien we in 2009 plotsklaps een Griek op het wedstrijdformulier verschijnen. Klein van stuk, maar dankzij zijn katachtige reflexen laat Kostas zien uit het juiste hout gesneden te zijn. Liefst acht Eredivisieclubs verder staat de Griekse sluitpost dit seizoen onder contract bij PEC Zwolle.

Angelos Charisteas

Charisteas maakt ruim 15 jaar geleden deel uit van het Griekse voetbalsprookje. Wat heet, de sluwe spits scoort zelfs het winnende doelpunt in de EK-finale tegen Portugal. Toch is het doelpuntenmoyenne van Angelos niet over naar huis te schrijven. De Griek verslijt 11 clubs gedurende zijn loopbaan, maar schrijft slechts 74 doelpunten op zijn palmares bij. 

Georgios Giakoumakis

Nóg een Griekse spits in de Eredivisie, dit keer bij laagvlieger VVV Venlo. Het beest uit Heraklion scoort een hattrick tijdens zijn debuut en wordt zelfs topscorer van het seizoen 2020/2021. De fysiek sterke aanvalsleider kan degradatie niet voorkomen, maar wordt wel opgepikt door de Schotse topclub Celtic. 

Georgios Samaras

We kunnen ex-Heerenvener Samaras met recht de inspiratiebron van Giakoumakis noemen. Ook Samaras moet het vooral van zijn imposante fysiek hebben (1.93 meter en 82 kilo, schoon aan de haak),Georgios is ook geboren in het Griekse Heraklion én maakt tevens furore bij de The Bhoys in Glasgow. 

Nikos Machlas

Ha! Daar is ‘ie hoor. Nikos Machlas is veruit de succesvolste Griekse Godenzoon in de Eredivisie en is in Arnhem en Amsterdam nog steeds een graag geziene gast. Heraklion is andermaal de geboorteplaats van deze Griekse Eredivisie.

Yannis Anastasiou

Het houdt maar niet op. Yannis verdient natuurlijk ook een plek in deze illustere lijst met succesvolle Grieken op Nederlandse bodem. Al moeten we er wel bij vermelden dat Anastasiou na zijn overstap van Roda JC, waar hij bijna één op twee loopt, naar Ajax langzaamaan in de vergetelheid raakt. Vandaag de dag timmert de sympathieke Griek aan de weg als hoofdtrainer. 

Giannis-Fivos Botos

Wellicht een minder bekende naam in dit rijtje: de Griekse middenvelder van Go Ahead Eagles beleeft dit seizoen zijn definitieve doorbraak in de Adelaarshorst. De klassieke nummer tien uit Athene speelt dit seizoen reeds 38 wedstrijden in de Deventerse hoofdmacht.

Tekst: Niek Leermakers

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s