11 opmerkelijke zaken uit een 12 jaar oude VI

Bij m’n pa vind ik de Voetbal International van 1 december 2010. Waarom juist dit exemplaar bewaard is gebleven? We zullen er nooit achter komen. Wat we wel weten, is de inhoud van het blad: 132 pagina’s vol met opmerkelijke uitspraken, zelfoverschatting en hopeloze toekomstdromen.

1. WK lijkt echt te koop

Veel artikelen gaan over WK-locaties. Gullit fietst om het Nederlands-Belgische bid voor 2018 te promoten. ‘WK lijkt echt te koop’ kopt een stuk over de stemming voor 2022. En later: ‘Een keuze voor Qatar als WK-organisator zou een keuze voor het grote geld zijn.’

2. Luc Castaignos moet hopen op Jerson Cabral

Het was armoe troef bij Feyenoord. Spelers als Luigi Bruins, Sekou Cissé, André Bahia en Diego Biseswar staan regelmatig in de basis. Wijnaldum, De Vrij en Fer zijn nog te jong om echt verschil te maken. Feyenoord wordt dat seizoen 10e in de Eredivisie. En verliest met 10-0 van PSV.

3. van Beukering: ‘Ik kan Feyenoord uit de problemen helpen’

Een kat in het nauw maakt rare sprongen. Zo ook Feyenoord. De clubloze Van Beukering werd aangetrokken en hij overschatte zichzelf heimelijk in een interview. “Als ik fit ben, kan ik voor elke club van waarde zijn.”

4. Elftalfoto van FC Twente

Wat een elftalfoto. Theo Janssen zonder overgewicht, Luuk de Jong zonder verlopen kop, Roberto Rosales met een vies bekkie en de immer natte haren van Bryan Ruiz. Ook opvallend: destijds waren baarden nog niet zo hip als nu.

5. Column Johan Derksen

Waar Derksen tegenwoordig op televisie zeikt op alles en iedereen, deed hij dat vroeger in zijn wekelijkse column op de laatste pagina van het blad. In deze editie is Cock Jol de pineut: “lachwekkende butler en sidekick van Martin.”

6. Ryan Koolwijk wordt hopeloos overschat

‘Dat Ryan Koolwijk (25) volgend jaar in de Nederlandse top of subtop speelt, staat bijna vast.’ Dat hebben ze flink verkeerd gezien bij VI. Hij ging naar NEC, speelde daarna bij Dordrecht, Trenčín, Almere City en PEC. Oftewel: Ryan werd een vaste klant in het rechterrijtje.

7. “Voetballer zijn is pas echt ideaal als je vrijgezel bent”

Clickbait in een gedrukt artikel, dat verwacht je niet. Deze uit het verband gerukte quote is van Laurent Delorge. Het gaat over hoe onhandig het is om te verhuizen voor je vrouw en kind, als je een nieuwe club vindt. Andere quote: “Het eerste wat ik ga doen als het afgelopen is? Zonder twijfel de sneeuw in.”

8. ‘Voormalig modelclub Willem II ten onder aan jaren van wanbeleid’

Het gaat niet lekker bij Willem II. 16 gespeeld, slechts 3 punten. Clubicoon John Feskens wijst de boosdoener aan: “Hij zit nu lekker bij Bayern München, maar alle ellende, zowel sportief als financieel, is begonnen onder Andries Jonker.” De Tilburgers degraderen dat seizoen.

9. Megamonoloog van Gijp

Gijp neemt een voorschot op de boeken die later zullen verschijnen. Hij doet uitspraken als “Ik maak me vrijwel nergens druk om.” En “ik kan onbedaarlijk lui zijn.” Zijn grootste probleem? “Het dilemma of ik nou een broodje bij de HEMA of bij V&D zal halen.”

10. Julian Jenner noemt zichzelf een bloedzuiger

Jenner wordt door VI omschreven als ‘een van de laatste karakteristieke rechtsbuitens van Nederland’. De aanvaller noemt zichzelf een bloedzuiger en zegt: “Als ik het veld oploop, moet mijn mijn tegenstander angst krijgen. Niet alleen door mijn acties, maar ook door mijn uitstraling.”

11. Chelsea aast op Feyenoord-talent

‘Chelsea heeft zich gemeld voor Nathan Aké (15), die tevens in de belangstelling staat van Manchester City.’ We weten allemaal hoe dit is gelopen. Nauwelijks wedstrijden bij The Blues, maar wel miljoenentransfers. En Feyenoord? Slechts een opleidingsvergoeding van enkele tonnen.

Tekst: Dirk van den Heuvel

Foto’s: Voetbal International jaargang 45, nummer 48, 1 december 2010

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s