Jelle van Damme – De Amsterdamste Belg

Sinds begin dit jaar is de nieuwe Wet Inburgering van kracht. Niet langer moeten nieuwkomers op eigen houtje hun inburgeringszaken regelen en betalen. De gemeente gaat daar voortaan een belangrijke rol in spelen, besloot de Rijksoverheid een aantal jaar geleden. In hoeverre een gemeente als Amsterdam zich in die hoedanigheid om nieuwe spelers van Ajax bekommert, weet ik niet. Wel moet ik meteen denken aan Jelle van Damme. Hij bleek van het contingent Belgen destijds de meest Amsterdamse. Ingeburgerd, misschien wel. Op de vraag van een verslaggever (wie de video kent: stuur me de link!) wie van hen het meest Amsterdams was geworden bij Ajax, gingen alle blikken richting Jelle van Damme. Die antwoordde met een onvervalst stukje Mokumse vuilbekkerij.

Jelle van Damme wordt in 1983 geboren in wat ook wel de paardenworsthoofdstad van Oost-Vlaanderen wordt genoemd. Daar in Lokeren zet hij zijn eerste stappen op de groene voetbalweide bij KSC Lokeren. Via Beveren belandt de verdediger bij Germinal Beerschot. Omdat Ajax toch al op de Belgische toer was met Wesley Sonck en Tom Soetaers, kon Jelle van Damme ook een contract komen tekenen in de Amsterdam Arena. Van Damme pikte zijn wedstrijdjes mee in het eerste maar wist voornamelijk potten te breken met het belofte-elftal dat dat seizoen zelfs tot in de halve finale van de KNVB-Beker reikte. Van Damme viel op door zijn lijf graniet en dito kop maar ontbeerde de sierlijkheid en finesse die zijn concurrenten op de backposities wel hadden.  

Wat volgde was een avontuur overzees. Bij Southampton deelde hij de kleedkamer met grote namen als Graeme Le Saux en Peter Crouch. Wedstrijdformulieren deelde Jelle nauwelijks met hen. Ook een verhuurperiode in Duitsland, Werder wilde wel, bracht niet de gehoopte successen. Een beetje eer voetbalde hij weer terug bij Anderlecht. Erkenning kwam later pas echt tijdens de daaropvolgende Amerikaanse periode. Bij LA Galaxy waren ze maar wat blij met die lange uit Lokeren. Om dichter bij zijn kids te kunnen zijn, verhuist Jelle toch weer terug naar België. Waar zijn verdere carrièreverloop het spreekwoordelijke nachtkaars-scenario volgde bij achtereenvolgens Royal Antwerp FC en Sporting Lokeren. Zijn huidige look doet vermoeden dat hij zijn heil als barista of motorclublid zal zoeken.

Wie op dit moment bij Ajax de Amsterdamste Belg is, da’s een beetje een onnozele vraag. Er staan geen Zuiderburen meer onder contract bij de club uit Amsterdam. Benieuwd of er ooit een waardige opvolger komt voor Jelle van Damme als het gaat om een perfect uitgevoerde Amsterdamse tongval met Vlaamse accenten.  

Tekst: Sebastiaan de Kroon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s