11 epische Eredivisieprofs in verre oorden

De Eredivisie is een mooie competitie, maar elke jongeling hoopt ooit een droomtransfer te maken naar een grote buitenlandse liga. Ook voor deze 11 voetballers én coach ging deze vlieger ongetwijfeld op. Van het concert des levens heeft echter niemand een program.

1. Melvin Platje – Indonesië

Na kortstondige avonturen in Azerbeidjan, België, Zweden, Frankrijk en Duitsland lijkt Melvin Platje eindelijk op zijn plek in Indonesië. Sinds 2018 verdient de spits er zijn brood, eerst bij Bali FC en sinds deze winter bij koploper Bhayangkara Solo.

2. Danny Holla – Malta

Een gematigd succesvol optreden in Engeland smaakte naar meer voor Danny. Hij hoefde dan ook niet lang na te denken toen hij na zijn vertrek bij de Wanderers aan de slag kon. De Sliema Wanderers welteverstaan.

3. Calvin Jong-a-Pin – Japan

Net voor het verschenen van dit artikel deed Calvin Jong-a-Pin de deur van FC Gifu in de J-League 3 achter zich dicht. Al 10 jaar vertoeft de Amsterdammer in Japan, dus het zou niemand verbazen als hij nóg een laatste avontuur aangaat in het land van de rijzende zon.

4. Jeffrey Sarpong – Litouwen

In het lijstje met 11 epische carrièrepaden zou Jeffrey Sarpong inmiddels niet misstaan. Na Spanje, Nieuw Zeeland, Griekenland en Turkije is middenvelder nu neergestreken bij FK Panevėžys in Litouwen. Niet eens als eerste Nederlandse voetballer ooit.

5. Barry Maguire – Singapore

Oké, ook hier heeft de actualiteit dit lijstje ingehaald. Sinds 2019 kwam Barry Maguire uit voor Geylang International FC in Singapore, maar sinds 2 weken traint hij met zijn oude liefde FC Den Bosch mee.

6. Elvis Manu – Bulgarije

Elvis Manu wisselt regelmatig van club – en land – maar écht succesvol was hij nergens. Totdat hij vorig seizoen PFK Ludogrets naar het Bulgaarse kampioenschap schoot. Inmiddels wordt Elvis in Razgrad vergezeld door 2 landgenoten: Sergio Padt en Shaquille Pinas houden sinds de zomer de Bulgaarse bank warm.

7. Vincent Janssen – Mexico

Onderschat de Mexicaanse competitie niet. Liefst 9 miljoen legde Monterey in 2019 neer voor Vincent Janssen. Onomstreden is de voormalige Eredivisietopscorer echter ook hier niet, maar inmiddels kon hij al wel het landskampioen én de CONCACAF Champions League aan zijn prijzenkast toevoegen.

8. Dave Bulthuis – Zuid-Korea

Zuid-Korea blijkt een gewild toevluchtsoord voor lekkere, lange Nederlandse mannen met veel tatoeages en een Instagram-account. Naast Dave Bulthuis – op dit moment actief bij Suwon Bluewings – geniet ook Lars Veldwijk er al jaren van het leven.

9. Navarone Foor – Cyprus

Cyprus is geen onbekend terrein voor Nederlandse profs, maar voor de Messi van Opheusden geen plek waar je op de beste leeftijd in je voetbalcarrière wil vertoeven. Na mooie jaren als basisspeler en bekerwinnaar bij Vitesse kwam de echter doorbraak echter nooit en een mislukt avontuur in de Emiraten zorgde ervoor dat Navarone maar wat blij was bij Paphos FC aan de slag te kunnen.

10. Mickey van der Hart – Polen

Ver is Polen niet bepaald, maar toch: we weten in Nederland bar weinig over de Ekstraklasa – behalve natuurlijk dat de voormalige Kroonprins van het Nederlandse trainersgilde ooit in Krakau actief was. Desalniettemin speelden er vorig seizoen 15 landgenoten in Polen – zo berekende FC De Avonturiers – met Mickey van der Hart als bekendste vaderlandse product. Sinds 2019 verdedigt de oud-keeper van PEC Zwolle het doel van topclub Lech Poznan.

11. Tjaronn Chery – Israël

De cijfers van Tjaronn Chery zijn indrukwekkend. Overal waar hij speelde was hij belangrijk en scoorde hij veel: de Engelse Championship, de Chinese Super League, de Turkse Süper Lig en tegenwoordig in de Ligat H’Al bij Maccabi Haifa. Toch blijft de vraag of er niet meer voor Tjaronn in het voetbalvat zat. 7 jaar geleden was Tjaronn Chery immers nog de beste speler van de Eredivisie én werd hij als doelpuntenkanon van FC Groningen zelfs geselecteerd voor het Nederlands Elftal.

Coach: Pieter Huistra – Oezbekistan

Om zijn grijzemuizenimago van zich af te schudden begon Pieter Huistra in 2015 aan een verkennerstocht langs verre oorden. Achtereenvolgens Indonesië, Japan en Slowakije vormden zijn strijdtoneel, om in 2017 bij Pachtakor Tasjkent in Oezbekistan neer te strijken als assistent van Shota Arveladze. Zijn geduld werd beloond, want sinds een jaar zwaait de achtvoudig internationaal er zélf de scepter.

Tekst: Erik Molkenboer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s