11 epische Afrikanen

De Atlasleeuwen. The Super Eagles. En niet te vergeten Bafana Bafana. Het is weer tijd voor de Afrika Cup! De eredivisie kent eveneens een rijke historie aan voetballers afkomstig uit Afrika. Van Addo tot Zongo. Dit zijn de 11 epische Afrikaanse voetballers.

Rahim Ouédraogo – Burkina Faso

Rahim maakte een schier uitwisbare indruk op mij. Hij hobbelde anoniem mee bij FC Twente. Het enige waarmee hij zich wel vereeuwigde? Die onnavolgbare achternaam en tevens nachtmerrie van elke commentator.

Waisu Taiwo – Nigeria

De Nigeriaanse aanvaller vormde een dodelijk spitsenkoppel met compagnon Émerson. MVV had goud in handen en het leverde een karrenvracht aan doelpunten op. En ook toen hij de club verliet kon hij de lokroep van ‘Het Parijs van Nederland’ nimmer weerstaan. In de nadagen van zijn carrière toonde hij zijn talent bij een amateurclub die zijn oorsprong vindt in het woonwagenkampcircuit van Maastricht: FC Vinkenslag.  

Youssef Fertout – Marokko

AZ в Twitter: "🇲🇦 𝒀𝒐𝒖𝒔𝒔𝒆𝒇 𝑭𝒆𝒓𝒕𝒐𝒖𝒕 💪 Oud-AZ'er Fertout was  vandaag getuige van een heerlijke overwinning op FC Utrecht. #AZ #azutr  https://t.co/09NA5GJZM4" / Twitter

In mijn gedachten een briljant linksbuiten van AZ. Pijlsnel, behendig en technisch bovengemiddeld begaafd. De Marokkaan timmert inmiddels vol overgave aan zijn trainerscarrière. Van TAS de Casablanca tot Ittihad Tanger. Hij blijkt in zijn prille trainersloopbaan reeds een fanatiek jobhopper te zijn.

Ali Ibrahim – Ghana

ali-ibrahim

Een hakje in een omhaal. Of andersom. De Ghanees zorgde voor een memorabel huzarenstukje en eeuwige roem. En de grootste eer die een voetballer kan toekomen: een ode.  

Mamadou Zongo – Burkina Faso

Zware straf dreigt voor weigerende Zongo - Voetbal International

In mijn herinnering een ware kwelgeest. In werkelijkheid een matig scorende spits. Zijn meest succesvolle periode? Bij het Burkinese RC Robo Dioulasso. Hij scoort 22 keer in 25 wedstrijden en wordt landskampioen.   

Hazem Emam – Egypte

Opeens was hij er. Een Egyptische aanvaller in de Achterhoek. Het werd geen vruchtbaar huwelijk. In zijn thuisland was het een ander verhaal. Hij was een vaste waarde bij de Farao’s. Het hoogtepunt? In 1998 wint de sporadisch scorende spits de Afrika Cup.

Pius Ikedia – Nigeria

Real You: Former Super Eagles footballer Pius Ikedia collapses during  friendly match

Klein maar fijn. Pius slalomde erop los met zijn schamele lengte van 1.66. Pius blijkt toch vooral een man van de korte adem. Na een wervelende start bij Ajax worden de clubs kleiner en de teleurstellingen groter. De Nigeriaan sluit zijn carrière af bij het nietige Mağusa Türk Gücü SK.

Eric Addo – Ghana

Eric-Addo

De gedroomde bankzitter. Nooit klagen en altijd lachen. Eric vond het allemaal wel prima.

Mourad Mghizrat – Marokko

Mourad Mghizrat – Wereldverbeteraar – EPISCHE VOETBALLERS

Met zijn fluwelen zilvergrijze lok snelde hij langs de lijnen van de Vliert. Mourad degradeert en promoveert met de Bosschenaren. Het maakt hem tot wie hij nu is: een wereldverbeteraar.

Ousmane Sanou – Burkina Faso

Sanou schrijft geschiedenis in Moskou | Willem II

De imposante namen tieren welig in de selectie van Co Adriaanse. Mariano Bombarda. Delano Hill. Tom Caluwé. Jatto Ceesay. Tussen al die namen bevond zich ook die ene Burkinees: Ousmane Sanou. De aanvaller geeft zijn visitekaartje af in de Champions League. Hij scoort in de uitwedstrijd tegen FC Girondins de Bordeaux. Het betekent allerminst het startschot van een glansrijke carrière. Sparta, FC Eindhoven en Kozakken Boys volgen elkaar in rap tempo op. Zijn grootste wapenfeit? De voetbalschool die hij opricht met voetbalvrienden Mamadou Zongo & Rahim Ouédraogo.

Blaise Nkufo – Zaïre

N'Kufo gaat weg bij FC Twente | Foto | tubantia.nl

Inmiddels geneutraliseerd tot Zwitser. Desalniettemin geboren in het toenmalige Zaïre. 114 doelpunten. 223 wedstrijden. Blaise groeit in korte tijd uit tot dragende kracht en goaltjesdief van de Tukkers. Geef de beste man een standbeeld. En zo geschiedde.

Tekst: Maarten Kuijken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s