11 clubtopscorers zonder doelpunten

Topscorers worden vaak bejubeld. Zij maken het verschil met hun doelpunten. Maar het kan ook anders, zoals dit lijstje van individueel én collectief falen laat zien. Dit zijn de clubtopscorers van een seizoen, met een hele magere doelpuntenproductie.

1. Ryan Babel – 7 doelpunten (Ajax, 2004/2005)

Als Zlatan Ibrahimović na 3 wedstrijden en 3 goals vertrekt, laat hij een leegte achter in Amsterdam. Toch maakt Ajax in 2004 liefst 73 goals in de Eredivisie, verdeeld over 20 spelers. Babel deelt dat seizoen het clubtopscorerschap met Wesley Sneijder, die er iets 10 wedstrijden meer voor nodig had.

2. Jack de Gier – 6 doelpunten (FC Twente, 2001/2002)

Jack volgt in 2001 Jan Vennegoor of Hesselink op, die met 15 doelpunten én een KNVB Beker op zak naar PSV vertrekt. Een geslaagde opvolger? Nee. De Gier zit in de nadagen van zijn carrière, scoort weinig en hangt zijn kicksen het seizoen erop aan de wilgen.

3. Anthony Lurling – 6 goals (NAC, 2012/2013)

6 goals voor een buitenspeler is lang niet gek. Een seizoen eerder werd Lurling ook al topscorer van NAC, toen met 7 doelpunten. Wie stonden er toen in de spits bij NAC? Mats Seuntjes, Santi Kolk, Elson Hooi, Alex Schalk en Ricky ten Voorde. Dat verklaart de doelpuntendroogte.

4. Aurélien Joachim – 6 doelpunten (Willem II, 2012/2013 en RKC, 2013/2014)
Aurelien Joachim

In hetzelfde seizoen als Lurling scoort Joachim ook maar 6 goals. 2012/2013 is geen jaar van de hoogvliegers. Maar waar Lurling 13e eindigt, wordt Joachim roemloos laatste. De Luxemburgse spits stapt over naar RKC Waalwijk, waar de geschiedenis zich herhaalt.

5. Ben Sahar – 5 goals (De Graafschap, 2008/2009)

De Israëliër speelde maar een half seizoen op huurbasis voor De Graafschap, maar prikt er toch 5 in, net als Jason Oost in het hele seizoen. Ook 2 doelpunten dat jaar? Luuk de Jong en Geert den Ouden. Het mag niet baten: de Superboeren worden 17e en degraderen via de nacompetitie.

6. Marcus Pedersen – 5 goals (Vitesse, 2010/2011)

Geen enkele aanvaller van Vitesse speelt in seizoen 2010/2011 meer dan 16 wedstrijden. Niet gek dat je dan geen uitgesproken topscorer hebt. Het was het seizoen dat Merab Jordania de club overnam. Hij stelde Albert Ferrer aan als hoofdtrainer, maar Vitesse eindigde op de 15e plek.

7. Jay-Roy Grot – 5 doelpunten (NEC, 2016/2017)

Als 19-jarige 5 goals maken in je eerste volledige seizoen in de Eredivisie? Lang niet slecht. Zeker als je beseft dat NEC degradeerde dat seizoen. Jay-Roy vertrok direct hierna naar Leeds United (1 doelpunt in 20 duels).

8. Peter Wijker – 4 doelpunten (AZ, 1996/1997)

1996/1997 is een rampseizoen voor AZ. De club maakt maar 27 doelpunten en degradeert. Verdediger Peter Wijker scoort het meest, samen met spits Krzystof Bociek. Hoewel Wijker er eigenlijk 5 op z’n naam heeft staan: tegen Ajax maakt hij ook een eigen doelpunt.

9. Clint Leemans – 4 doelpunten (RKC Waalwijk, 2019/2020)

Een beetje flauw, want dit seizoen werd na 26 wedstrijden afgebroken door de coronapandemie. Toch kan Clint zich samen met Sylla Sow seizoensclubtopscorer met de minste doelpunten van RKC aller tijden noemen.

10. Alex Schalk (4 doelpunten, Go Ahead Eagles, 2013/2014)

Go Ahead Eagles scoort slechts 29 keer – gemiddeld minder dan 1 keer per wedstrijd. Der Bomber van Breda schiet in 20 wedstrijden 4 keer raak, eentje meer dan Bart Vriends, Marnix Kolder en Jeffrey Rijsdijk. Go Ahead degradeert.

11. Giovanni Korte – 3 doelpunten (FC Dordrecht, 2014/2015)

Ook Dordrecht degradeert in 2015, met dramatische cijfers: 4 zeges, 8 gelijke spelen, 22 nederlagen en slechts 24 doelpunten gemaakt. Giovanni Korte deelt de clubtopscorerstitel met verdediger Mart Lieder en aanvalskompaan Jeffrey Fortes.

Tekst: Dirk van den Heuvel
Foto’s: Screenshots YouTube

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s