7 epische clickbait-klassiekers van Nederlandse voetbalmedia

Regelmatig schrik ik op en realiseer ik me dat ik weer een half uur doelloos scrollend op voetbalsites heb doorgebracht. Wat is er gebeurd? Welke clickbait heb ik nu weer zitten lezen? Ongetwijfeld een van de toppers uit onderstaande rijtje, concludeert de communicatiewetenschaper in mij inmiddels na een grondige analyse.

1. Het transferdagboek

Een absolute klassieker. Sinds de liveblog zijn intrede deed, kluistert het transferdagboek mij elke zomer en winter aan het scherm. Dat 96% van de geruchten niet uitkomt en Harry Kane en Kylian Mbappé nog steeds respectievelijk voor Tottenham en PSG spelen, neem ik voor lief. Kenmerkend voor deze rubriek is dat-ie altijd net wat langzamer laadt dan normale artikelen.

2. De barbecue van Messi

Dit kopje had ook ‘de scheet van Messi’ kunnen heten. Werkelijk alles wat de voormalig beste voetballer van de wereld uitspookt, wordt gepromoveerd tot kop. Van zijn corona-overtredende bbq-feestje tot zijn over 4 transferperiodes uitgesmeerde breuk met Barcelona, 1 ding is zeker: Leo is elke dag in het nieuws.

3. Samenvattingen van praatprogramma’s

Vroeger moesten we genoegen met de live-uitzendingen of de herhalingen van Studio Voetbal en Voetbal Inside. Tegenwoordig kunnen we elke uitspraak van Ibrahim, Theo en Pierre in veelvoud herbeleven via snippets, longreads en soundbites. Hergebruik is het devies van de contentstrateeg – en ik slik het allemaal als zoete koek.

4. Buitenlandse media over Nederlandse voetballers

Als het eigen nieuws op is en de eigen praatprogramma’s zijn uitgemolken, kan de vaderlandse voetbalpers altijd nog terecht bij Marca, AS en La Gazzetta dello Sport. Vooral als het gaat om onze lokale helden in den verre worden de buitenlandse media gretig geciteerd. Voorheen vaak als bescheiden onderdeel van het beruchte transferdagboek, tegenwoordig steeds vaker als aparte content. Meer kliks!

5. Het coëfficiëntenparadijs

‘Punten’ was ook prima geweest, maar hee: het heeft ook wel wat dat voetbalvolgers de enige soort op aarde zijn die het woord ‘coëfficiënten’ kennen. Als Nederlanders weten we al jaren niet anders dan dat de Eredivisie zakt op de coëfficiëntenlijst, maar dankzij de Conference League is dit seizoen alles anders. De coëfficiëntenkoorts heerst, we leven in een coëfficiëntenparadijs en VI.nl zorgt ervoor dat we niets missen met wekelijks een slordige 5 stukken over de coëfficiëntenjubel – zelfs achter een betaalmuur.

6. Iets met Raiola

Waar de ‘zoon van een pizzabakker’ Mino Raiola de tijd vandaan haalt om zowat elke voetballer ter wereld te vermarkten, is me al jaren een groot raadsel, maar dat is een andere kwestie. Interessanter is dat Raiola tegenwoordig zijn bijrol in het transferdagboek is ontstegen en zelf de koppen siert. Zo kwam zijn naam afgelopen week weer ettelijke keren voorbij, onder meer vanwege een ongetwijfeld smakelijke lunch met Joan Laporta.

7. De liveblog

Het is een trend die je ook elders in het medialandschap terugziet, maar het voetbaljournaille is toch de absolute kampioen van het genre: de liveblog. Wat ooit begon met het hierboven al een aantal keer geroemde transferdagboek – de kracht van hergebruik, daar is-ie weer – wordt tegenwoordig voor alles en nog wat uit de kast gehaald. De scheet van Messi krijgt nog net geen eigen liveblog, maar het vertrek van de beste man naar PSG toch zeker wel. En elke loting natuurlijk. Maar dat is prima, zeker als het mis gaat.

Tekst: Erik Molkenboer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s