Reinier Robbemond – Slaapverwekkende Steunpilaar

Voetballers zonder franje. Ik kan er geen genoeg van krijgen. Zo onopvallend dat ze stiekem ook weer opvallen. Je vergeet ze en toch ook weer niet. Ze zitten ergens in een grijze hersencel opgeslagen en passeren eens in de zoveel tijd de revue. Om vervolgens nooit meer te verdwijnen. In mijn brein wemelt het van dergelijke prachtexemplaren. Een exponent binnen deze categorie? Reinier Robbemond.

Reinier was nooit belabberd slecht of buitensporig goed. Hij was er gewoon. En dat deed hij goed. Een regie-assistent die zijn sterren in stelling moest brengen zonder zelf de hoofdrol te pakken. Het enige spectaculaire? Zijn allitererende naam: een droom voor elke overenthousiaste stadionspeaker. De aankondiging viel echter in het niets bij de verschijning in kwestie.

Reinier had een slaapverwekkend voorkomen. Een braverik – met bijpassende haardracht – die altijd keurig binnen de lijntjes kleurde. Een profielschets die ook een blauwdruk vormde voor zijn belegen loopbaan. Elke club bleef hij meerdere achtereenvolgende jaren trouw. Hij pikte zo nu en dan zijn doelpuntje mee. Maar hij wist wanneer hij moest verkassen en maakte steeds om de zoveel jaar een bijna geruisloze transfer. Om bij zijn nieuwe club weer even geruisloos aan te sluiten. 

En toch was hij onmisbaar. Of om het hemeltergende voetbalcliché aan te halen: je mist hem pas wanneer hij niet meedoet. De middenvelder was op zijn best in elftal vol uitblinkers waarin hij floreerde als kleurloze stille kracht. In Utrecht vond hij dat elftal en werd hij omringd door klasbakken als Michael Mols, Dries Boussatta, John van Loen en Rob Witschge. En Reinier? Die groeide uit tot slaapverwekkende steunpilaar. 

Heel af en toe viel hij uit zijn rol en week hij van het script af. Zo ook die middag tegen NAC. Hij scoorde. Geen omhaal, een hakje of iets wat ook maar in de buurt komt van een artistiek hoogstandje. Nee. Gewoon, een doodnormale droge schuiver.

Hoe kan het ook anders. 

Tekst: Maarten Kuijken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s