Erik Falkenburg – De slet van het rechterrijtje

Clubliefde leidt vaak tot Epische Voetballers. Zoals Jan Vreman bij de Graafschap, Paul Matthijs bij FC Groningen, Ger Senden bij Roda JC en Eric Hellemons bij RBC Roosendaal. Supporters dragen die trouwe spelers op handen, want ze komen niet veel voor. De gemiddelde voetballer verslijt toch een paar clubs. En sommige maken het wel heel bont. Zoals Erik Falkenburg.

Erik speelt in totaal 14 seizoenen profvoetbal in Nederland, waar hij voor 7 clubs in de Eredivisie uitkomt: Sparta, AZ, NEC, Go Ahead Eagles, NAC Breda, Willem II en ADO Den Haag. Daarmee is hij gedeeld recordhouder van de meeste clubs in de Eredivisie, samen met Chris Dekker, Ruud Geels, Youssouf Hersi en Henny Meijer. Het verschil met de andere clubhoppers? Erik speelt vooral in het rechterrijtje.

Toegegeven, met AZ wordt hij 2 keer 4e. Maar in Alkmaar speelt de aanvaller vooral een bijrol, met respectievelijk 1.000 en 700 speelminuten in 2011 en 2012. Het is een niveautje te hoog voor de goedlachse Leidenaar. Hij moet het van de onderste regionen van de Eredivisie hebben. Bijna een decennium eindigt Erik in het rechterrijtje. Vooral de 13e en 16e plek zitten ‘m als gegoten – 4 keer wordt hij 13e en 3 keer eindigt hij 16e.

Wat doet Falkenburg als hij scoort tegen een van zijn oude club? Gewoon juichen. Geen ruimte voor vals sentiment. Die nuchtere houding is bijna een uitzondering in het hedendaagse profvoetbal, waar commentatoren zich voordat de wedstrijd is begonnen al afvragen of een speler een doelpunt tegen z’n oude club zal vieren.

Wat zegt de hoofdrolspeler zelf over zijn vele clubs? ‘De liefde is altijd even kort, en dan ga ik weer verder. Dat vind ik wel prima eigenlijk. Het houdt me fris en scherp,’ verklaart hij tegen Fox Sports. Het zijn teksten van een broodvoetballer pur sang. Kan ik ergens anders aan de bak? Mooi. Betaalt het goed? Dan ben ik erbij. 

Het is jammer dat Erik z’n loopbaan afsluit in de Keuken Kampioen Divisie, bij Roda JC. Ik had het hem gegund om alleen recordhouder te zijn. Daarom geef ik hem graag een ode op Epische Voetballers. En een nieuwe bijnaam: Erik Falkenburg, de Slet van het Rechterrijtje.

 

Tekst: Dirk van den Heuvel

Screenshot carrière: Wikipedia

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s