Episch Leesvoer: Voetbalshirts met een verhaal (David Endt, Uitgeverij Brandt)

Je ziet ze tegenwoordig overal in de stadions: ‘bedelbordjes’. Derdehands karton met schaamteloze verzoeken. Sommige supporters kennen geen schaamte in de pogingen om een wedstrijdtricot van een van hun helden te bemachtigen. Regelmatig duiken beelden op van mensen die zonder blikken of blozen een kind beroven van een door een speler in hun handjes gemikte shirt. Hier tikt de voetballerijgunfactor het allerlaagste punt aan. Aan de andere kant, de top van voetballerijgunfactor-lijst staat David Endt. Die verzamelde een schatkist vol aan ‘matchworns’ van over de hele wereld op goodwill en sympathie. Uitgeverij Brandt bundelde die shirts en hun verhalen in het boek ‘Voetbalshirts en hun verhaal’.

Van sommige personen uit de voetballerij hoop je dat ze hun verhaal delen voor de eeuwigheid. Wat zij zagen, deden, meemaakten en toestonden wil je het fijne weten. David Endt is zo iemand. Na een leven lang in de voetballerij zit hij vol verhalen. In het boek Voetbalshirts met een verhaal is er ruimte voor die verhalen. Aan de hand van de indrukwekkende shirtjesverzameling van Endt wordt de spreekwoordelijke snoeptrommel opengetrokken. Smullen geblazen, denk je vooraf.

Dat het lezen van Voetbalshirts met een verhaal smullen is, staat al bij het zien van de kaft buiten kijf. Die kaft is massief te noemen en het boek is letterlijk geen lichte kost. Figuurlijk is dat het wel. Het boek is een wat onsamenhangende maar prettig te pruimen verzameling shirtfoto’s en persoonlijke verhalen van David Endt.

Voor iedereen die weinig kans maakt op een reeks kroegbezoeken met David Endt die de ene na de andere voetbalanekdote oplepelt, is dit boek een mooie troost. Wil je keurig aan je decembercadeauplicht voldoen richting een liefhebber? Dan is dit een prima optie. Is het de eerste keer bij je schoonfamilie of wil je om andere redenen indruk maken op een voetbalconnaisseur? Struin dan gerust nog even verder door voetbalboekenland.

Score: drie Ferdi’s 

Tekst: Sebastiaan de Kroon 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s