11 Epische IJslanders in de Eredivisie

Inmiddels is iedereen meer dan bekend met het IJslandse voetbalsprookje. De eilandnatie met slechts 300.000 inwoners plaatst zich zowel voor het EK 2016 als het WK 2018, iets wat zelfs Oranje niet klaarspeelt. De verwarmde voetbal-domes, geschoolde jeugdtrainers en de no-nonse mentaliteit van de IJslandse kinderen zijn de katalysatoren van het succes van de dwergstaat. Ook in de Eredivisie zien we de afgelopen decennia meer en meer IJslandse voetballers verschijnen. Het is dan ook niet zo moeilijk om een compleet IJslands Eredivisie-voetbalelftal samen te stellen.

Kolbeinn Sigthórsson

Ha! Onze Kolbeinn. Ajax tast niet voor niets diep in de buidel om de talentvolle IJslander over te nemen van, alweer, AZ Alkmaar. De spits blijkt echter geen schot in de roos in Amsterdam en vertrekt een paar seizoenen later door de achterdeur naar FC Nantes. Bij de Franse middenmotor is de IJslander een stuk beter op zijn plek. 

Eiður Smári Guðjohnsen

In de jaren negentig maakt Eidur furore in de Europese top. Na een kortstondige stint in Eindhoven, verhuist de spits naar het grote FC Barcelona en rijgt daar de doelpunten aaneen. Guðjohnsen is misschien wel de beste IJslandse voetballer ooit.

Albert Guðmundsson

Na de volksverhuizing in de jaren 2005-2015 zijn er tegenwoordig een stuk minder IJslanders in de Eredivisie actief. Wat heet, AZ-aanvaller Albert Guðmundsson is op dit moment zelfs de enige IJslandse voetballer die op Eredivisie-niveau acteert. Zeker dit seizoen is Albert één van de sterkhouders van het Alkmaarse keurkorps. Na het vertrek van Myron Boadu en Calvin Stengs moet Guðmundsson voor de doelpunten zorgen en de Groot-Scandinaviër doet dit naar behoren.

Johann Berg Guðmundsson

AZ Alkmaar lijkt een abonnement te hebben op het aantrekken van talenten uit IJsland en die andere ‘die andere ‘ Guðmundsson vormt daar geen uitzondering op. De rappe buitenspeler is in de Eredivisie in 3 seizoenen bij 20 doelpunten betrokken en verdient daarmee een mooie transfer naar de Premier League. Inmiddels is Johann bij Burnley actief. 

Victor Palsson

NEC kent reeds tientallen culthelden, maar je kunt Victor Palsson rustig in dat illustere rijtje scharen. De middenvelder is twee seizoenen in Nijmegen actief en wordt dankzij zijn harde werken en imposante fysiek subiet een publiekslieveling. De voetbalnomaad vliegt in 2014 uit en belandt achtereenvolgens in Zweden, Denenmarken, Zwitserland en Duitsland waar hij zijn wedstrijden bij Schalke 04 speelt. 

Alfred Finnbogason

Nóg een goaltjesdief uit IJsland, het kan niet op. We kennen Alfred natuurlijk van zijn tijd bij SC Heerenveen waarbij de aanvalsleider zelfs de topscorerstitel in de wacht sleept. Finnbogason’s doelpuntenproductie is ook in Spanje niet onopgemerkt gebleven en de IJslander maakt voor 9 miljoen euro de overstap naar Real Sociedad. Hedentendage is de spits bij FC Augsburg in de Bundesliga actief. Alfred kan hiermee buigen op een prima carrière. 

Pétur Pétursson

De eerste IJslander in de Eredivisie was toch echt Pétur Pétursson. In de jaren zeventig speelt Pétur bij Feyenoord, toentertijd een topclub in Europa, maar de spits wordt pas echt bekend bij Hércules C.F. waar hij liefst 39 keer scoort in 49 wedstrijden. Een ongekend doelpuntenmoyenne. Pétursson is tegenwoordig assistent-bondscoach van de succesvolle IJslandse herenploeg.

Grétar Rafn Steinsson

We zien vooral IJslandse spitsen en buitenspelers in de Eredivisie voorbij komen, maar Grétar Rafn Steinsson is een uitzondering. De bonkige rechtsback is jarenlang een vaste waarde bij, hoe kan het ook anders, AZ Alkmaar en doet het ook buiten het veld meer dan prima. De verdediger trouwt met een voormalig Miss Iceland en mag zich een succesvol entrepreneur noemen. 

Arnór Smárason

Wellicht een iets minder bekende naam: Arnór Smárason start zijn profloopbaan bij SC Heerenveen, maar blijft slechts twee seizoenen actief in Friesland. De stormram annex pinchhitter speelt de rest van zijn loopbaan in Scandinavië en kan 29 caps op zijn palmares bijschrijven.

Aron Gunnarsson

De huidige aanvoerder van het IJslands nationaal voetbalelftal heeft ook een verleden in Alkmaar. De bebaarde stofzuiger stond een kleine vijftien jaar geleden onder contract bij AZ, maar de internationale voetballiefhebber kent Aron vooral van zijn tijd bij Coventry City en Cardiff City. 

Rúnar Alex Rúnarsson

Inderdaad, Rúnarsson heeft nooit in de Eredivisie gespeeld. Toch voegen we de keeper toe aan dit lijstje, omdat we anders geen sluitpost in het team hebben. Rúnar is immers bij onze zuiderburen actief en is op dit moment de vaste keuze onder de lat bij IJsland. Wellicht zien we de goalie ooit nog op de Nederlandse voetbalvelden verschijnen.

Tekst: Niek Leermakers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s