11 oud-internationals met meer interlands dan je dacht

Oranje is het hoogst haalbare voor voetballers van Nederlandse komaf. Daar spelen de allerbesten, zou je denken. Toch glippen er soms mindere goden tussendoor. En die maken meer minuten dan je ooit voor mogelijk hield.

1. Victor Sikora – 6 interlands

Als speler van Vitesse gooit Victor hoge ogen. Zowel Dick Advocaat als Louis van Gaal gunt hem speeltijd in Oranje. Veel? Nee: slechts 170 minuten. Wel heeft hij 1 keer een basisplaats, tegen Andorra (6-0). Later maakt Sikora faam in Australië.

2. Ruben Schaken – 7 interlands

Ruben Schaken is maar liefst 4 keer basisspeler geweest van Oranje, waaronder 90 minuten tegen Duitsland. De Duitse verdediging Höwedes – Lahm – Mertesacker – Hummels hield die avond eenvoudig de nul. Andorra en Estland waren wel Ruben zijn niveau: daar maakte hij een doelpunt tegen.

3. Peter Bosz – 8 interlands

Als trainer gooit Bosz hogere ogen dan hij als speler deed, maar hij haalde wel mooi het Nederlands Elftal. Tussen 1991 en 1995 droeg hij als Feyenoorder 8 keer het Oranje.

4. David Mendes da Silva – 7 interlands

In 2007, 2008 en 2009 was David erbij in Oranje. Sterker nog: hij maakte deel uit van de voorselectie voor het zilveren WK 2010. Helaas voor hem viel hij af ten faveure van Stijn Schaars en Demy de Zeeuw. Met zijn 164 minuten in totaal een echte breedtespeler.

5. Pierre van Hooijdonk – 46 interlands

Pierre zijn rol was die van stormram. Oorlog maken in het strafschopgebied. Kopduels aangaan en de defensie ontregelen als Nederland achter stond. Toch speelde Pi-Air maar liefst 46 interlands – 41 invalbeurten en 5 basisplaatsen. In 1295 minuten maakte hij 14 doelpunten. Lang geen slechte statistieken.

6. Denny Landzaat – 38 interlands

Prima speler, Landzaat. Leuk voor in de Eredivisie. Maar 38 wedstrijden voor Oranje? Dat gelooft niemand. Toch speelde Denny zo vaak, en was hij zelfs 3 keer als invaller op het WK 2006. Zijn optredens zijn in de vergetelheid geraakt, mede door zijn schrale doelpuntenproductie (1).

7. Johan de Kock – 13 interlands

Een Roda JC-speler als aanvoerder van Oranje? Jazeker, dat was Johan tijdens het mislukte EK 1996 in Engeland. Nadat eerste aanvoerder Ronald de Boer tegen Schotland werd gewisseld ging de band om Johans arm. Succes bracht het niet: 0-0.

8. Urby Emanuelson – 17 interlands

Urby debuteerde in 2006 al op 20-jarige leeftijd in het grote Oranje. In die periode van zijn carrière speelt hij verrassend vaak mee. Maar hoe ouder hij wordt, hoe minder hij in actie komt. Zijn laatste minuten dateren van 2012.

9. Eric Viscaal – 5 interlands

In mijn generatie vooral bekend als spits van De Graafschap, maar Eric maakte jaren daarvoor al furore in België. Als speler van Gent kwam hij bovendien tot een handvol interlands en 167 minuten. Wat hij daarin vooral deed? Kappen en draaien.

10. Jeffrey Bruma – 25 interlands

Wat? Heeft Jeffrey Bruma VIJFENTWINTIG interlands gespeeld? HOE DAN? Het is waar. Jeffrey speelde zijn meeste wedstrijden in rampjaren 2015 en 2016. Niet vreemd dat we toen niet naar het EK gingen.

11. Kew Jaliens – 10 interlands

Kew had lang geen gekke carrière. Zo pakte hij de dubbel met AZ en werd hij kampioen van Polen. In Oranje kwam de verdediger tot 10 interlands. Hij speelde zelfs op het WK 2006 tegen Argentinië tegen Lionel Messi – en hield de 0.

Tekst: Dirk van den Heuvel
Foto’s: screenshots YouTube

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s