Ron Olyslager – Gedeelde smart

Afgelopen week moest ik aan Ron Olyslager denken. Dat had je uit kunnen spreken als ‘O – Lij – Slager’ maar het is ‘O – Lie – Slager’. Mannen als Evert ten Napel spraken het zo uit, tenminste. Olyslagers hebben de wind in 2021 niet mee, als het gaat om de klimaatalarmen en XR-protesten. Als ze tenminste in fossiele brandstoffen en vlees handelen zoals hun naam doet vermoeden. Ron doet in geen van beiden, lees ik na een rondje Google. De voormalig doelman van De Graafschap is tegenwoordig de hoofdcoach van DVV in Duiven.

De naam Door Vriendschap Vooruit (daarvoor staat DVV, niet voor Duivense Voetbalvereniging) doet mij lichtelijk ineenkrimpen. Het was daar op Sportpark Horsterpark dat ik in de D6 van DVC ’26 uit Didam mijn debuut maakte onder de lat. Het werd 16-0 voor de thuisclub. De jongens in het oranje kenden geen genade. Ik huilde tranen bestaande uit een cocktail van woede, machteloosheid en verdriet. De toenmalige laatste man herinnert mij bij gelegenheid nog vaak aan dat moment. Gedeelde smart maakt halve smart.

Ron Olyslager werd geboren in het voorjaar van 1964 in het Gelderse Rheden en kende een succesvollere start onder de lat. Al op zijn 18de mocht hij voor het eerst bij Vitesse plaatsnemen tussen de palen in stadion De Koel in Venlo. In een selectie waarvan ook Peter Bosz en Jurrie Koolhof deel uitmaakten. Ron schoof door vanuit Jong Vitesse en verving die dag Lloyd ‘De Kat’ Doesburg, die jaren later omkwam bij de SLM-vliegramp met het kleurrijk elftal. De Venlonaren hadden geen kind aan de Arnhemmers en hielden de 2 (!) punten in Limburg. Na zijn Arnhemse episode sluit Ron noodgedwongen aan bij de amateurs van Rheden.  

In het seizoen 1987/1988 mag Ron zich melden bij De Graafschap, dan uitkomend in de Eerste Divisie. Met niemand minder dan Philip Cocu in de gelederen. Voor de Superboeren keept Ron in totaal maar liefst 400 wedstrijden. Pas in 2000 vindt hij het welletjes en houdt hij ermee op. Voor de meeste liefhebbers is de naam van Ron Olyslager dan ook onlosmakelijk verbonden aan de club uit Doetinchem. Tussen 2001 en 2012 traint hij de keepers nog op De Vijverberg. De episodes van mannen als Stefan Postma, Jurgen Wevers, Jimmy van Fessem en Joost Terol duren flink korter dan het tijdperk-Olyslager.

Of men de naam Ron Olyslager (speaking of olie) ook nog kent in Saoedi-Arabië valt te bezien. Het sprookje bij Al Taewoon als assistent-trainer van Darije Kalezic duurt aanmerkelijk korter dan 1001 nachten. Al na vijf wedstrijden mogen ze hun biezen pakken. Ron zoekt het dichter bij huis en doet voortaan alleen nog Gelderse clubs.

Ergens lees ik dat Ron zijn keepte tegen Ajax op 3 mei 1998. Een wedstrijd waarin zelfs zijn collega van de overkant scoorde. Edwin van der Sar schoot een pingel binnen. Ron tastte mis en mocht vissen. Dat mocht hij in totaal 8 (!) keer doen die middag in stadion De Vijverberg. Tja, 8 is geen 16 en het was niet zijn eerste wedstrijd. Desondank: I feel you Ron. Gedeelde smart maakt halve smart.

Tekst: Sebastiaan de Kroon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s