Episch leesvoer: Michel Doodeman – Doorspelen (Spectrum)

IMG-2019Wat doe je als de Eredivisie-stadions opeens stilvallen. Als het niet alleen aan de overkant stil is? Bij de bakken neer zitten, is geen gekke gedachte. Michel Doodeman deed dat allerminst. Hij richtte zich op, sloot zich af van het dramatische pandemieseizoen 2020-2021 en dook in een bubbel om het Eredivisieseizoen 2010/2011 te herbeleven. Hij schreef er het boek ‘Doorspelen’ over.

De gele boekcover spreekt aan. Vanaf de tafel of vanuit de boekenkast lonkt ie naar de lezer. Die, hoe kan het anders, wel liefhebber moet zijn van het genre ‘voetbalcult’. Omdat het seizoen 2010/2011 bij de een iets verser in het geheugen ligt dan de ander, pakt Doodeman de lezer aan het begin subtiel bij de hand. Het hoe en waarom van het boek is je al snel helder. Het is geen schrijftherapie voor Doodeman, maar lijkt erop. Het is geen seizoensgidsvariant, maar lijkt het. Het is geen verzameling mini-biografieën van hoofdrolspelers in een seizoen, maar lijkt het.

Het is geen scorebordjournalistiek die Doodeman (be)drijft. Wie Michel een tijdje volgt (bijvoorbeeld via @Micheldoodeman op Twitter), weet hoe ongelooflijk scherp hij is. Hij ziet de sportverhalen die anderen niet zien en deelt observaties die ogenblikkelijk op zijn minst een ferme glimlach opleveren. Niet voor niets ontving hij al eens een prijs voor sportjournalistiek talent van het jaar. Onder meer NRC, Hard Gras en Vice Sports benutten afgelopen jaren al de pennenvruchten van Doodeman. En nu verscheen onlangs bij Spectrum dus ‘Doorspelen’.

Michel Doodeman kijkt naar hetzelfde als wij, argeloze voetballiefhebbers, maar laat ons de dingen anders zien. Dat maakt ‘Doorspelen’ tot een zeer vermakelijk boek. Dat zich even makkelijk laat oppakken als wegleggen. Het persconferentieverslag van het finest hour van entrepreneur Maasbert Schouten in de GelreDome, de hoge pieken en diepe dalen van Robert Maaskant en de intense, echte topper van het seizoen 2010/2011. Die vormen slechts een greep uit de prachtige hoogtepunten die Doodeman in Doorspelen beschrijft.

Graag sluiten we ons wat betreft het eindoordeel graag aan bij voetbaljournalistiek grootmeester Frank Heinen (de enige die ooit de volle 5 Ferdi’s scoorde met zijn boek ‘Buiten de lijnen’). Die schrijft over ‘Doorspelen’: ‘Voetbal is geweldig, ontroerend en erg komisch. Voor wat Michel Doodeman erover schrijft, geldt hetzelfde.’

Score: vierenhalve Ferdi’s 

halveferdi_epischleesvoer

Tekst: Sebastiaan de Kroon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s