Jeffrey Leiwakabessy – De cirkel is rond

Wat hebben Jhon van de Beukering, Michael Mols en Jason Oost met elkander gemeen? De oud-voetballers delen dezelfde Indisch-Nederlandse achtergrond. In de eredivisie zien we legio spelers met roots in Indonesië voorbijkomen, maar ook Molukse voetballers passeren de revue. Bart Latuheru, Giovanni van Bronckhorst en Jeffrey Leiwakabessy zijn prominente Moluks-Nederlandse voetballers en laatstgenoemde verdient uiteraard een persoonlijke ode. ‘Leiwa’ is een epische voetballer pur sang.

Ongetwijfeld maakten vele voetballiefhebbers deze zomer een klein vreugdesprongetje. Uiteraard niet vanwege de teleurstellende Europese campagne van Frank de Boer’s keurkorps, maar natuurlijk omwille van de NEC’s glorieuze terugkeer in de Eredivisie. De volksclub uit het Nijmeegse Goffertpark hoort vanzelfsprekend thuis in de hoogste Nederlandse voetbalafdeling. 

Het vloekende zwart-groen-rood, het afgeragde stadion en de overactieve Hazenkamp-hooligans ademen historie en identiteit. Ook legendarische spelers als Patje Pothuizen, Frans Paymans en Jack de Gier geven de Nijmegenaren elan. Jeffrey hoort natuurlijk ook in dat rijtje thuis. De spijkerharde verdediger speelt immers wedstrijden 238 voor NEC en kan zich met recht een Nijmeegse cultheld noemen. Leiwa maakt al in 1998 zijn NEC-debuut en speelt in 2017 zijn laatste profwedstrijd voor de Nijmegen Eendracht Combinatie, waarna de club roemloos degradeert naar de Keuken Kampioen Divisie. 

De terugkeer naar de club waar het voor Jeffrey allemaal begint eind jaren negentig, loopt helaas uit op een teleurstelling. Toch kan de gelouterde linksback zijn waardevolle internationale ervaring in de Bundesliga, Europa League én zelfs Champions League overbrengen op de groep. Het mag dan ook geen toeval heten dat de Nijmeegse club binnen de kortste tijd weer promoveert.

Leiwakabessy woont, zijn buitenlandse avonturen daargelaten, al zijn gehele leven in het nabij gelegen Elst. En daar gaat de gepensioneerde linksback naar eigen zeggen nooit meer weg. Tegenwoordig is Jeffrey als hoofdtrainer bij de amateurploeg OSC Oosterhout in dienst en plaveit hij de weg naar een toekomst als proftrainer in de Eredivisie. Daarmee zou Leiwa de eerste Molukse Nederlander zijn die zowel als voetballer én als coach op het hoogste niveau acteert. 

Tekst: Niek Leermakers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s