11 Epische Louis van Gaal-momenten

louisLouis is terug. Misschien zelfs wel Louis’er dan ooit. Leven als een god in de Portugese zon? De boel de boel? Geen polonaise meer aan het lijf? De geraniums bijgieten? Het is allemaal niet aan Louis besteed. Zeist roept. Het land heeft hem nodig. De ‘veredelde sterren’ van Oranje verbleekten onder zijn voorgangers. Louis van Gaal pakt de handschoen (weer) op.

Om er weer even in te komen, kozen we 11 epische Louis van Gaal-momenten. Haast ons te zeggen dat de lijst vele malen langer kon zijn maar dit zijn ze.

 1. De Karatetrap

De finale van de Champions League van 1995 stond bol van de memorabele momenten. Wat te denken van de winnende goal van Kluivert (18 jaar pas) en de ontlading die volgde. Toch springt 1 moment er letterlijk en figuurlijk uit. Het was de karatetrap van Ajax-coach Louis van Gaal die de wereld rondging. Hij protesteerde daarmee tegen het te hoog geheven been van AC Milan-speler Marcel Desailly dat tot afgrijzen van Van Gaal niet tot een vrije schop leidde. Naar denkt Ion Craciunescu (vierde man tijdens die wedstrijd) nog vaak terug aan het moment dat zich voor zijn neus afspeelde. Het moment dat door Sjoerd Mossou in AD veel later met liefde is omschreven en door Barry Pirovano schitterend is vastgelegd.

 1. Wij zijn de beste van [vul hier plaatsnaam in]

Louis laat er geen twijfel over bestaan. Het zijn van wereldkampioen bevalt hem het beste. Zijn speech in Qatar als het lukt? Ik zet veel geld in op ‘Wij zijn de beste van [vul hier plaatsnaam in]’.

 1. Feierbiest (de Duitse episode)

Met zijn voorliefde voor tucht en discipline en zijn uiterlijk, is Louis al vrij snel een cliché-Duitser. Hoe goed die Münchener-kledij hem staat en de uitstraling die het hem geeft. Het is angstaanjagend. Gelukkig blijft zijn Duitse uitspraak abominabel. Er bleibt unser Louis.

 1. De wissel Cillessen – Krul

Nederland – Costa Rica, WK 2014. Bondscoach Louis van Gaal is door zijn trucs heen. Zo lijkt het tenminste. Zijn elftal kan het verschil niet maken in de reguliere speeltijd. Ook in de verlenging komen de Oranje-klanten er niet doorheen. Het dreigt op strafschoppen aan te komen. Dan schudt Louis nog een laatste troef uit zijn mouw: doelman Krul loopt warm en vervangt Cillessen voor de pingels. De verwarring is compleet en het werkt. De Costa Rica’nen trekken aan het kortste eind. Krul is de held, Louis het genie. Zijn coach heeft gewoon een gouden pik, vertelt Arjen Robben enthousiast.

 1. Louis en de Nederlandse pers

Louis en de dames en heren van de Nederlandse pers, dat is nooit een gelukkig huwelijk geweest. Ik stel mij voor dat in elke leergang (voetbal)journalistiek een module-Van Gaal zit. Wie dacht dat Louis zich als tafelgast beter zou gedragen komt bedrogen uit als Kees Jansma live in de uitzending op Sport1 aan Louis mag uitleggen waarom Willem Kieft en Marc van Hintum de ontknoping van het Eredivisie-seizoen mogen komen analyseren.

 1. Louis en de Britse pers

Ook de Britse pers kan niet uit de voeten met Louis van Gaal, zoals die dat zelf zal omschrijven. Hoewel hij bij gelegenheid toch keurig de ruimte laat aan de dames en heren van het journaille om zich ten overstaan van Louis te verontschuldigen voor de gepubliceerde nonsens. Anyone?

 1. Louis en de Spaanse pers (‘siempre negativa’)

De wijn en het Spaanse leven kunnen Louis wel bekoren in zijn Barcelona-tijd. De amigo’s en amiga’s van de Catalaanse pers? Die niet. Die zijn ‘siempre negativa’.

 1. Louis en Floor Bremer

In de coronatijd heeft Nederland kennisgemaakt met Floor Bremer, parlementair verslaggever van RTL Nieuws. De talentvolle journaliste geniet inmiddels bekendheid als de luis in de pels van Hugo en Mark, ‘Boze Bremer’ en ‘Vileine Floor’. Daar heeft Louis van Gaal geen boodschap aan. Met mannen als koning Willem-Alexander en zijne koninklijke hoogheid Van Gaal wil iedereen handen schudden en selfies maken. Met Floor Bremer wil natuurlijk niemand op de foto.

 1. Louis als leider

Een tijdlang heeft Louis geprobeerd zijn leiderschapskwaliteiten en inzichten te slijten aan managers, bestuurders en andere beslissers die zich inzetten voor bijzaken buiten het voetbal. Tegenover Trouw wil Louis daar best eens een boekje over opendoen.

 1. Louis en Truus (‘nicht immer gewinnen’) op de Duitse TV

Truus van Gaal is misschien een van de meest besproken ‘first ladies in football’. Desondanks zijn mediaoptredens schaars. In deze Duitse tv-show vertelt Truus hoe zij thuis haar mannetje staat. Louis wil ‘immer gewinnen’ terwijl Truus vooral ‘spass will machen’.

 1. Louis als model

‘Dus jij bent wel blij met jezelf’, vraagt Louis ernstig aan een jonge kunstschilder. Voor het televisieprogramma Project Rembrandt wil Louis best als model zitten. Het schijnt dat hij nog gevraagd heeft wat die Rembrandt van Rijn nou eigenlijk gewonnen heeft in zijn leven.

Louis van Gaal, wat een portret van een man. Welkom terug, Pik.

Tekst: Sebastiaan de Kroon 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s