Aurélien Joachim – De geschiedenis herhaalt zich

Aurelien JoachimOpeens zat er weer een vergeten voetballer in m’n hoofd. Aurélien Joachim. Wat wist ik nog van hem? Weinig. Hij was een middelmatige spits. Speelde vooral in het rechterrijtje in Noord-Brabant. Kon weinig potten breken. Ik vermoed dat hij zo in het collectieve voetbalgeheugen staat. Zonde, want hij blijkt meer in zijn mars te hebben. Aurélien verdient beter. Laat mij daarom een lans breken voor deze sympathieke Luxemburger.

In 2012 sluit de spits aan bij Willem II. De Tricolores zijn net gepromoveerd, hebben een jong team en spelen in wisselende samenstellingen. Zo haalt geen enkele middenvelder meer dan 22 duels. Dit doet de ploeg geen goed. Aurélien wordt nog wel clubtopscorer met 6 goals, maar kan niet voorkomen dat de Tilburgers degraderen.
 
Joachim zoekt zijn heil 20 kilometer verderop, bij RKC Waalwijk. Daar belandt hij in een ervarener team, met onder anderen Rémy Amieux, Romeo Castelen, Evander Sno en Sander Duits. Maar wat gebeurt er? De geschiedenis herhaalt zich. Aurélien maakt 6 goals – waaronder de winnende tegen Feyenoord – maar zijn club degradeert. 
 
Zijn carrière in Nederland is geen succesverhaal. Maar buiten de Eredivisie haalt hij wel degelijk mooie resultaten. Zo werd hij Speler van het jaar 2011/2012 in Luxemburg – terwijl hij in die jaren nog semiprof was. Anno 2011 verdien je als speler van Dudelange geen vette boterham, dus werkte hij ernaast als gymleraar.
 
Daarnaast wint de spits 3 keer de nationale beker en wordt hij 1 keer kampioen van de hoogste voetbalcompetitie in Luxemburg. Ook speelt hij liefst 79 interlands voor zijn land, waarin hij 14 goals maakt – waaronder eentje tegen wereldkampioen Frankrijk in 2018. Op 2 doelpunten na is hij topscorer aller tijden van Luxemburg.
 
Carriere Joachim 
 
Later maakt Aurélien een zwerftocht over de velden van België, Duitsland, Engeland en Bulgarije. Transfermarkt bepaalt zijn marktwaarde destijds op 600.000 – lang niet slecht voor een voormalig semiprof. Laatste funfact? Hij is de halfbroer van oud-wielrenner Benoît Joachim. Die werd Luxemburgs kampioen tijdrit én op de weg, en was ploeggenoot van Lance Armstrong.
 
Een jongensboek? Nee. Een dijk van een carrière? Ook niet. Maar wel een odewaardig verhaal. Aurélien Joachim, welkom bij de club van epische voetballers.
 

Tekst: Dirk van den Heuvel

Screenshot carrière: Wikipedia

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s