11 rokende voetballers

Na inspanning komt ontspanning. En dat kan op vele manieren. Een peukie op zijn tijd doet wonderen. Keeper Szczesny rookte onlangs nog de toernooispanning van zich af. Vele paffers binnen het voetballersgilde gingen hem voor. Dit zijn de elf epische rokers.

1. Maarten Stekelenburg

Een spelerstunnel is de perfecte broedplaats voor nervositeit. Het veredeld stelletje sterren van de nationale equipe heeft het ongetwijfeld aan den lijve mogen ondervinden kort voor aanvang van de achtste finale tegen die dekselse Tsjechen. En hoe fijn was het dan geweest om voor de aftrap even een saffie in de hens te steken. Even het scherpe randje eraf roken. Peukie bietsen? Maarten Stekelenburg is je man.

2. Theo Janssen

Elke zichzelf respecterende amateurclub heeft hem in de gelederen. Die pafferige voetballer die de gehele wedstrijd moeiteloos meehobbelt en vanuit de middencirkel zelfverzekerd strooit met geniale steekpassjes. Hij trakteert zich na een voltooide training of wedstrijd steevast op een welverdiende sigaret. Ze zijn totaal ongeschikt voor een professioneel voetbalbestaan. De uitzondering op de regel? Theo Janssen.

3. Folkert Velten

Veel epischer worden voetballers niet. God en shag gaan hand in hand bij de goaltjesdief uit Enter. De varkenskoppenuitbener reeg de successen al rokend aaneen bij Heracles. Behalve op zondag. 

4. Patrick Pothuizen

Weer zo’n cultheld. En niet alleen vanwege zijn lange manen en harde tackles. Patrick was niet vies van een biertje of sigaretje. Of het nou ging om de wekelijkse stapavond of het trainingskamp met evenknieën Jack de Gier & Marcel Koning. Het was zijn strategie voor een succes voetbalbestaan.   

5. Andy van der Meijde

Een uniek rokersclubje. Een belegen man, een koele kikker en een rebels knaapje. Thomas Galasak, Jari Litmanen en Andy van der Meijde blijken elkaar volledig te kunnen vinden in de adoratie voor de nicotinestaaf. Het moet een koddig beeld hebben opgeleverd. Thomas Galasek die als kettingroker zijn pupil klaarstoomt voor zijn eerste sigaret.

6. Stan Valckx

Een bourgondiër pur sang. Stan paft zich een ongeluk gedurende zijn actieve loopbaan. Koning alcohol is ook geregeld van de partij. Het vormt geen sta-in-de-weg voor sportief succes. Bij PSV groeit hij uit tot een van de steunpilaren die – ook na een avond stappen – nimmer verzaakt.

7. René Eijkelkamp

Stan vond gelukkig een gelijkgestemde bij PSV. Rene Eijkelkamp was eveneens verknocht aan de sigaret. Bij elk trainingskamp zag hun kamer blauw van de rook.  

8. Wesley Sneijder

Zon, zee, strand en een peukie in de hand. Dit moet de vakantie zijn van Wesley Sneijder. De lokale paparazzi waren er als de kippen bij om de vedette op de gevoelige plaat vast te leggen. Een andere openbaring? Wodka was zijn beste vriend.  

9. Björn van der Doelen

“Er is geen sigaretje zo lekker als die na de wedstrijd.” Het zijn de woorden van ‘weekendroker’ Björn van der Doelen. De iconische voetballer stond in een grijs verleden lekker op het toilet te paffen. Of in de kleedkamer na de wedstrijd samen met kettingroker Johan Neeskens.

10. Willem van Hanegem

“Roken is slecht. Vooral voor de gordijnen”. Het zijn de wijze worden van Willem van Hanegem. De Kromme rookte zich naar de absolute top van het voetbal. Partner in crime? Johan Cruijff.

11. Johan Cruijff

Johan kon bijna even goed roken als voetballen. En dat was ook bekend bij de tabaksindustrie. De lobby wierp zijn vruchten af. De grootse voetballer liet zich strikken als uithangbord van de campagne ‘Rook Verstandig’. De Catalanen zetten de voetballer gelukkig weer op het rechte spoor. In een reclamespot schiet hij al hooghoudend het pakje sigaretten aan flarden. De boodschap is kraakhelder: “Fumar te mata.”    

Tekst: Maarten Kuijken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s