Barry van Galen – De Geniale Gek

Barry van Galen, voormalig schilder en professioneel schopper met het fluwelen linkerbeen, wie kent ‘m niet? De geboren Haarlemmer maakt op eenentwintige jarige leeftijd zijn debuut in het profvoetbal en is tevens met 34 jaar de oudste debutant ooit in het Nederlands elftal. In dertien jaar tijd werkt Barry zich op van HFC Haarlem tot subtopper AZ en wordt door Nederlandse scheidsrechters liefst 82 keer op de bon geslingerd. ,,Roelof Luinge zal nooit mijn vriend worden. We liggen elkaar niet. Als hij floot, wist ik dat ik geel of rood zou krijgen”, aldus de flamboyante nummer 10.

Van Galen is geen typische nummer 10. De Noord-Hollander floreert niet in watervlugge drubbels, steekballetjes en creatieve oplossingen in het veld. Barry gooit de beuk erin en verstuurt zo af en toe een scherpe pass met zijn geprijsde linker. De aanvallende middenvelder zorgt voor energie en dynamiek op het middenveld en plaveit daarmee de weg voor zijn natuurlijke opvolger Dani de Wit. Nóg zo’n waterdrager die steevast op het juiste moment in de zestien verschijnt en niet vies is van een tackle, opstootje of ander akkefietje.

Vergeleken met Van Galen zijn de talenten van nu ideale schoonzonen. Het voetbalstrafblad van Barry is er niet een om over naar huis te schrijven. Zo raakt tegenstander Richard Stricker na een kopduel met Van Galen in een coma, en moet Feyenoord-debutant Alexander Östlund na een tackle van de AZ-speler bebloed het veld verlaten. Was getekend, Barry van Galen.

De boeventronie en het kinderachtige kwajongensgedrag van Barry van Galen kan veel mensen bekoren, maar de middenvelder maakt niet louter vrienden in de voetbalwereld. ,,Je hebt jongens die als ideale schoonzoon op de wereld komen en je hebt geboren etterbakjes. Ik behoor tot die laatste categorie”, is dan ook een andere gevleugelde uitspraak van de voormalig Oranje-international. Barry toont hiermee een gezonde dosis zelfspot. De schilder in ruste neemt zichzelf gelukkig niet zo serieus. Ook getuige zijn nachtelijke escapades waarbij Barry poedeltjenaakt door de lobby van het spelershotel loopt, met lege blikjes bier onder de arm.

Toch doen we Barry tekort door louter op zijn geniepige streken en strapatsen te focussen. Van Galen is De Geniale gek, in twee gelijke delen: 50% procent gek, en 50% procent geniaal. Die genialiteit van Barry zien we terug in onderstaande video (0:45 minuut), waarbij de middenvelder kapt, draait, nog een keer kapt en zijn medespeler met een vernuftig hakje wegsteekt. Dát is ook Barry. 

De liefde voor het spelletje en het aangeboren talent, twee zaken die Van Galen een rijk Eredivisie-leven opleveren. Ook na Barry’s voetbalpensioen blijft de schilder in ruste aan AZ Alkmaar verbonden. Van Galen heeft kijk op het spelletje en herkent voetbaltalent als geen ander. Barry maakt er altijd het beste van. Op en naast het veld.

Tekst: Niek Leermakers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s