11 epische penaltytrauma’s

Het is de open wond van menig chauvinistisch voetbaldier. Het onderliggend lijden dat supporters voor het leven tekent: het penaltytrauma. Elk Europees Kampioenschap staat garant voor een paar hartverscheurende elfmetertragedies. Deze 11 schlemielen faalden vanaf de strafschopstip.

1. Gareth Southgate

Een alcoholist loslaten in de slijterij? Dat vraagt om problemen. Hetzelfde gevoel bekruipt je bij de huidig bondscoach van Engeland. De man die de natie moet leiden naar de titel was notabene zelf de bron van een nationaal voetbaldrama. In 1996 faalt de verdediger – in eigen land – vanaf elf meter.  

2. Frank de Boer

Het is de wedstrijd van de gemiste strafschoppen. Keeper, paal of pure onkunde staan keer op keer in de weg. Kind van de rekening? Frank de Boer. In de reguliere speeltijd én de dramatische strafschoppenserie faalt de centrale verdediger. Zijn teamgenoten delen in de malaise. Italië kruipt door het oog van de naald. De grote kwelgeest van de avond? Francesco Toldo.

3. Reynald Pedros

Je moet niet te veel nadenken bij het nemen van een strafschop. Een penalty volledig rücksichtslos inschieten is ook echter ook geen garantie op succes. Reynald Pedros kiest voor een strafschop zonder visie die vraagt om een afstraffing. Het resultaat is een harde hersenloze knal door het midden. Petr Kouba pareert de bal eenvoudig met de benen. Dag, Frankrijk.

4. Bruno Alves

Met zijn gebronsde huid en natte haren neemt hij gefocust plaats achter de bal. Bruno Alves oogt vastberaden. De Portugees produceert een fraaie penalty die op een paar centimeter na erin vliegt. Frederik Morsink had echter gelijk. Bijna raak is uiteindelijk helemaal mis. Een prachtige misser, dat wel. Zijn strafschop spat in al zijn schoonheid uiteen op de lat. Cesc Fàbregas zegt dankjewel en schiet de westerburen vakkundig uit het toernooi.

5. Olof Mellberg

Daar gaan we weer. Nederland laat het andermaal aankomen op penalty’s. Gelukkig bestaat er een land dat ze nóg slechter neemt. Zweden is de bevrijder van een nationaal voetbaltrauma. De grote verliezer van de avond is voetbalviking Olof Mellberg. Hij mist jammerlijk oog in oog met Het ijskonijn. Robben houdt het hoofd koel en schiet de allesbeslissende pingel erin. Nederland haalt eindelijk opgelucht adem.

6. Fulvio Collovati

Achter elke dader schuilt een slachtoffer. Collovatti kan erover meepraten. De Italiaanse voetballer pendelt tijdens zijn strafschop tussen hemel en hel. De matige penalty lijkt in eerste instantie succesvol te worden gestopt door de goalie van het toenmalige Tsjechoslowakije. De bal sluipt na zijn redding echter onder de keeper door en kruipt richting de achterlijn. De snoekduik die daarop volgt is van grote klasse. Collovatti juicht vertwijfeld. De scheids is onverbiddelijk en zet een kruisje achter zijn naam. Italië is in rouw en de verdediger ontpopt zich tot zondebok.   

7. Darius Vassell

Darius Vassell. Andermaal een voetballer met een krasje. En daarmee eveneens de aanstichter van een nieuw tragisch hoofdstuk in de voetbalgeschiedenis van de Three Lions. Was het de immense druk, de onstuimige aanloop, of toch dat ontzettend grote shirt? We zullen het nooit weten. Keeper Ricardo stopt hoe dan ook zijn penalty én verzilvert zijn eigen strafschop. Het betekent ook meteen de laatste interland van de arme Vassell.

8. Di Natale

De Italianen trekken gelukkig niet altijd aan het langste eind wanneer het uitdraait op strafschoppen. In de kwartfinales nemen ze het op tegen Spanje. Het publiek maakt zich op voor een prachtig titanenduel. Buffon versus Casillas. Laatstgenoemde wint en pakt de noodlottige penalty van Di Natale. En wie is andermaal het goudhaantje? Cesc Fàbregas.

9. Ashley Cole

De gifbeker moet helemaal leeg. Er lijkt geen einde te komen aan het grote lijden van de Engelsen. In 2012 gaat het wéér mis. Ze voelen de bui al hangen wanneer ze moeten afrekenen met penaltykiller Gianluigi Buffon. Ashley Cole verzaakt en ziet zijn inzet klemvast gestopt worden. Alessandro Diamanti schiet zijn ploeg glansrijk naar de halve finale.

10. Preben Elkjær Larsen

Lyon, 1984. De Denen nemen het in de halve finale op tegen de Spanjaarden. Lerby, Laudrup, Olsen, Arnesen. De ploeg stroomt over van vedettes en biedt moedig weerstand tegen La Furia Roja. Het draait uit op strafschoppen en vrijwel iedereen vervult keurig zijn plicht. Preben Elkjær Larsen maakt er helaas een potje van. De keeper komt er niet aan te pas en de bal vliegt over het doel van Luis Arconada. De Denen druipen af.

11. Mladen Petrić

Een penalty missen en ongewild in het feestgedruis belanden van de opponent. Het overkwam de Kroaat Mladen Petrić. De aanvaller laat zich verrassen door het machtige lichaam van keeper Rustu. De vraag is of er überhaupt is getraind op strafschoppen. Ook Modrić & Rakitić schutteren vanaf elf meter.

Tekst: Maarten Kuijken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s