Jonathan Reis – Bezweken aan verleidingen

Jonathan ReisVoetballers en discipline. Als je de nieuwskoppen moet geloven, gaat dit niet hand in hand. Persmuskieten liggen op de loer en een schandaal is snel geboren. Als proefvoetballer lig je onder het vergrootglas – elke misstap wordt uitvergroot. Het beeld wordt gevormd en liefhebbers onthouden vooral je rare fratsen. Vraag dat maar aan Jonathan Reis.

In 2007 arriveert Jonathan Jackson de Lima Reis bij PSV. Een paar seizoenen en een huurperiode later komt de aanvaller onder Fred Rutten pas echt los in Eindhoven. Mede door een hattrick van Jonathan wint PSV met 10-0 van Feyenoord. Supporters zien een speler die scoort met links, rechts en met het hoofd. Een complete spits. Braziliaanse brille. Een nieuw goudhaantje aan de Herdgang. Toch loopt het anders.

Door een cocaïneverslaving wordt Jonathan op staande voet ontslagen. Toch neemt PSV hem een half jaar later weer in genade. Wat volgt is een nieuw incident: Reis verliest zijn rijbewijs nadat hij wordt betrapt op autorijden onder invloed. Tot overmaat van ramp raakt de aanvaller zwaar geblesseerd aan zijn knie. Er gaat een streep door de rest van het seizoen. Contractonderhandelingen bij PSV leiden tot niets en in 2011 verlaat Reis de club.

Coke snuiven en bezopen autorijden: daar denken ze wel raad mee te weten bij FC Hollywood aan de Rijn. Vitesse wordt Jonathans nieuwe club. Opnieuw floreert de Braziliaan onder Fred Rutten, met 9 goals in zijn 2e seizoen. Het jaar daarop botst hij echter met Peter Bosz. ‘Als iemand zich buiten het team plaatst, dan grijp ik in,’ zegt Bosz en zet Reis uit de selectie. Zijn contract wordt ontbonden en Jonathan gaat terug naar Brazilië.

Carriere Reis

Is dat dan de oplossing? Nee. Hij speelt 1,5 seizoen voor verschillende kleine clubs en kijkt alweer verder. Proefperiode in Kazachstan en Tunesië ketsen af – de vrije val is genadeloos ingezet. In Turkije verdient de spits wel een contract, maar ligt een nieuwe verleiding op de loer: eten. Jonathan kampt met overgewicht en wordt er na een half jaar al uitgegooid. Uiteindelijk voetbalt hij nog in Japan en Indonesië, om op 29-jarige leeftijd te stoppen.

Volgens Transfermarkt speelt Reis van 2007 tot 2019 in totaal 156 wedstrijden, waarin hij in totaal 9.736 minuten maakt. Ter vergelijking: Frenkie de Jong maakte in seizoen 2020/2021 in 61 wedstrijden voor club en land 5.347 minuten. Het is sneu om te lezen. Hoe zo’n talentvolle jongen het vergooide is ongekend.

Gelukkig weet hij dit zelf maar al te goed. ‘Ik drink niet meer en ga niet meer elke week naar de disco,’ zegt hij tegen VICE in 2017. Zijn mentaliteit is veranderd, geeft hij aan. Op Instagram toont Reis zich een familieman. Ondertussen klust hij bij als jeugdtrainer. Wat hij het beste met zijn kinderen en pupillen kan delen? Vertellen hoe het niet moet.

Tekst: Dirk van den Heuvel

Screenshot carrière: Wikipedia

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s