Folkert Velten – Varkenskoppenuitbener

Voormalig Heracles-spits Folkert Velten wordt dikwijls in één adem genoemd met spelers als Sjaak Polak en Patje Pothuizen. De Overijselnaar is een welbekende cultheld onder Nederlandse voetballiefhebbers. Dat we met Epische Voetballers nog geen ode aan Folkert hebben opgedragen mag dan ook een klein wonder heten. 

Enfin, we kennen Velten natuurlijk vooral als de veelscorende aanvalsleider die steevast weigert op zondag zijn wedstrijden te spelen. Zondag is immers de dag de Heeres en Folkert is dan ook een voetballer in dienst van God. Gelukkig doen ze daar in het vrij Christelijke Almelo niet zo moeilijk over. Zolang Velten voor de doelpunten zorgt op de andere dagen van de week zijn zowel het publiek als het bestuur tevreden. Geen haan die er naar kraait.

Scoren kan Folkert als geen ander. In 337 wedstrijden voor Heracles Almelo prikt de besnorde spits liefst 221 ballen achter het net. Dat is, naar eigen zeggen, een doelpuntenmoyenne van 0,75. Niet slecht voor een varkenskoppenuitbener uit het Overrijsselse dorp Enter. 

Folkert blijft zijn gehele profloopbaan bij één club en woont in één dorp. Velten vindt het prima zo en zou niet anders willen. Inmiddels werkt de gevierde doelpuntenmachine als manusje-van-alles bij de plaatselijke kinderboerderij en traint hij de plaatselijke zaterdagamateurs van Blauw-Wit. Folkert Velten is de nuchterheid zelve. 

De Heracles-legende blijft na zijn carrière actief als assistent-trainer, maar de club neemt na enkele jaren afscheid van de spits in ruste. Waarom? God mag het weten. Aan Folkert’s charisma, gogme en voetbalintelligentie zal het zeker niet liggen. Met gevleugelde uitspraken als “Gewoon de bal tussen de palen schieten” en “Als ik een bal zag die ik niet kon halen, ging ik niet lopen” drukt Velten ook als trainer zijn stempel op het spelletje. 

De Christelijk Hervormde Folkert speelt niet op zondag, ‘rockt’ een borstelige snor, werkt zich op van slachthuismedewerker tot profvoetballer en verkondigt nuchtere voetbalwaarheden. Als dat geen perfect recept voor een prototype cultheld is, weten we het ook niet meer. Dat vieren we natuurlijk met een ode op epischevoetballers.nl. Het is je gegund, Folkert.

Tekst: Niek Leermakers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s