11 Maaskantje matjes in Panini’s Voetbal ’95

Cover Lems & RookMidden jaren ’90 was het middenrif van Dordrecht ’90 gevreesd. De matjes van Cor Lems en Mischa Rook boezemden angst in – je moet er niet aan denken dat zij je opwachten buiten het stadion. Waren zij de enige in de Eredivisie? Welnee. Er liepen tal van Maaskantje matjes rond.

1. John de Wolf
John de Wolf

Daar is-ie, de verpersoonlijking van Rotterdam in die tijd. John de Wolf zag eruit als een harde gast, praatte als een schoffie en gedroeg zich op het veld als een bikkel. Niet lullen maar poetsen – een schop in je kloten kan je krijgen. Later gooide John het roer om: de machoman werd mediapersonality.

2. Glenn Helder
Glenn Helder

Hoe vaak ging Glenn Helder destijds naar de kapper? 1 keer per seizoen, zo lijkt het. Toch moet ik toegeven: hij kan zo’n flinke mat goed hebben. Net als het oversized Umbro-shirt en het kruisje in z’n oren. Zonde dat hij in de jaren hierna kaal door het leven ging.

3. Michel Boerebach
Michel Boerebach

Een helblonde mat, dat zag je niet vaak op de vaderlandse voetbalvelden. Michel z’n haar woekert en woekert – het had destijds een eigen willetje. Heeft in z’n gezicht trouwens wel iets weg van Henny Huisman. Maar dat ter zijde.

4. Edwin Gorter
Marcel van der Net

De blik. De houding. De mat. Alles aan Edwin Gorter boezemde angst in bij tegenstanders. Ledematen waren niet veilig bij Edwin, evenals ogen: hij was hoofdrolspeler in de Vinger Affaire. Gelukkig kan Björn van der Doelen nog zien.

5. Gaston Taument
Gaston Taument

Een douchelook voor Gaston. Hij is zo’n speler die je je niet kan voorstellen met kort haar. Toch heeft het noodlot toegeslagen: 25 jaar later zijn er slechts enkele haren op z’n hoofd over.

6. Armand Benneker
Armand Benneker

Zonnebank kop, geblondeerde coupe en Maaskant matje in z’n nek. Woonde Armand Benneker destijds op Vinkenslag? Sowieso de grootste onbekende in deze lijst. Terwijl hij tegenwoordig toch mooi First Team Scout bij Man Utd is.

7. Mitchell van der Gaag
Mitchell van der Gaag

De krullenbol van Mitchell heeft ook niet lang stand gehouden. Besloot in z’n periode bij FC Utrecht een coupe soleil aan te brengen – een ongelukkige keuze. Een ding is wel altijd gebleven: het 3-dagenbaardje.

8. Jari Litmanen
Jari Litmanen

Ook in Amsterdam liep een vieze mat rond anno ’95. Niemand minder dan Jari Litmanen zag eruit alsof hij regelmatig in een plastic tuinstoel voor z’n huis een blik Import bier opentrok. De koning van het Finse voetbal knipte later z’n haar af, schreef het saaiste voetbalboek ooit en is nu assistent-trainer.

9. Paul Bosvelt
Paul Bosvelt

Een net-uit-bed-look voor Paul Bosvelt. Was destijds de enige voetballer met dikke mat in z’n nek én een wigwam op z’n hoofd. De veelzijdige rasvoetballer gedijde uiteraard het beste in Rotterdam, waar ze niet op of om keken bij zo’n kapsel.

10. Patrick Pothuizen
Patrick Pothuizen

Wat is dit nu voor megamat? Patrick Pothuizen zag eruit alsof hij straks op een bezem wegvliegt. Door de jaren heen werd z’n kapsel steeds korter. Van standje heks naar standje boblijn naar koester-de-laatste-haren.

11. Rob Maas
Rob Maas

De derde Feyenoorder in de lijst – het was in 1995 geen pretje om naar de Kuip te gaan. Toch: als je goed kijkt is dit matje zorgvuldig gestyled. Ik sluit niet uit dat Rob elke ochtend de föhn ter hand nam om z’n golvende mat in de plooi te brengen.

Bonus: Ronald Waterreus
Ronald Waterreus

Oei oei oei. Ronald, pak jij de stofzuiger, glassex en de dweil? Dit lijkt meer op een kortpittig kapsel dan een ruige bos. Een Maaskantje mat moet je staan, dat blijkt wel weer. Wat bezielde de keeper van PSV om juist op de Panini-fotodag géén gel in z’n haar te doen?

Meer voetbalplaatjes:

11 epische oorbellen in Panini’s Voetbal ’95
11 epische glitterplaatjes in Panini’s Voetbal ’95
11 (oud-)Eredivisietrainers in Panini’s Voetbal ’95

Tekst: Dirk van den Heuvel

2 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s