Teddy Sheringham – de Android

Als het Oranje even tegenzit tijdens een internationale eindronde, dan zijn de Duitse tabloidkranten er als de kippen bij om nog even zout in de wond te strooien. Ook het calimerogedrag van onze Belgische vrienden is ons niet vreemd. Niet alleen onze zuiderburen en oosterburen drijven de spot met het Nederlandse elftal. Aan de overkant van het kanaal zit de rivaliteit ook erg diep. Althans, als we Teddy Sheringham mogen geloven. De voormalig spits van The Three Lions beleeft zijn gelukkigste voetbalmoment tijdens Euro 1996: de Engelse vechtploeg verslaat het Nederlandse sterrenensemble met liefst 4-1. ‘Super Ted’ prikt twee ballen achter Van Der Sar. 

Oranje mag die dag van geluk spreken dat ze Engeland al in de groepsfase tegenkomen. Met hakken over de slot kwalificeert het keurkorps van Guus Hiddink zich voor de kwartfinale. Desalniettemin komt de 4-1 tegen Engeland hard aan in het Nederlandse kamp. Ideale schoonzoon Teddy Sheringham is de lachende derde. In gesprek met FourFourTwo laat Teddy weten dat de wedstrijd tegen Nederlander de beste prestatie uit zijn lange en bewogen carrière is. Het winnen van de treble met Manchester United in 1999 laat de stoïcijnse aanvalsleider bijkans koud. 

Laatbloeier Sheringham begint zijn loopbaan in 1983 bij hooligan-club Millwall, in de derde divisie welteverstaan, maar schopt het uiteindelijk tot twee WK’s en een Champions League-eindzege. Teddy’s verhaal leest als een jongensboek. Ieder jaar klimt de geboren winnaar een divisie hoger en snoert hij menig criticaster de mond. Met longen als een paard, prima looplijnen, een strakke pass in de benen en – niet onbelangrijk – een flinke neus voor de goal krijgt de vriendelijke Engelsman het publiek wekelijks op de banken. 

Zowel in Londen bij de Spurs en The Hammers als iets noordelijker op Old Trafford is Teddy tot op de dag van vandaag een graag geziene gast: de Engelsen lopen met de beste man weg. Dat heeft niet alleen te maken met Teddy’s prestatie binnen de lijnen, maar de welbespraakte gentleman is gedurende zijn gehele carrière ook op geen enkel slippertje te betrappen. Sheringham kleurt ruim twintig jaar binnen de lijntjes en toont nauwelijks emoties binnen en buiten het veld. Teddy lijkt zo uit het Britse Lagerhuis gestapt en kleedt zich als een aristocraat op bezoek bij de Koningin. De Engelsman krijgt niet voor niets de bijnaam ‘de Android’ toebedeeld. 

Terug naar 1996 en de voor Nederland desastreus verlopen wedstrijd tegen het Engels keurkorps waar de geniepige aanvalsleider een heldenstatus verwerft. Teddy is inmiddels in de herfst van zijn loopbaan, maar klaarblijkelijk zit er nog meer in het vat. Tien jaar later schrijft ‘Sheri’ geschiedenis en wordt hij met zijn 40 jaar de oudste speler ooit die in de Premier League weet te scoren. De Android ziet dat het goed is. Het jongensboek kan definitief dicht.

Tekst: Niek Leermakers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s