Episch leesvoer: Marokkaanse trots – Smaakmakers in de Eredivisie (Thomas Rijsman & Nordin Ghouddani, Atlas Contact)

marokkaanse_trots_smaakmakers_in_de_eredivisie

Mo is er niet bij. Het hele charmeoffensief van Ronald Koeman bleek voor de bühne. Welke bühne? Al een tijdje had ik met hem te doen. Lijdzaam zie ik hoe iets wat hoort te bloeien in de knop lijkt te sterven. Werkt dat Oranje voor deze jongens als een rode lap op een stier? Waar ligt het aan dat we de Marokkaanse smaakmakers uit de Eredivisie niet massaal in onze harten lijken te sluiten?

Pas sinds ik Marokkaanse trots – Smaakmakers in de Eredivisie las, ben ik voor mijn gevoel pas bij een voorzichtig soort van antwoord. In het boek, dat vorig jaar verscheen bij Atlas Contact, beschrijven gelouterde voetbaljournalisten en Tilburgse oud-klasgenoten Thomas Rijsman en Nordin Ghouddani waar de schoen wringt. Geïnspireerd door onder andere de casus-Ziyech, het alweer uitblijven van de entree van de eerste Marokkaanse hoofdtrainer in de Eredivisie en de balvirtuozen die niet voor de Atlasleeuwen maar voor de Oranje brulleeuw kozen, besloten zij tot het schrijven van Marokkaanse trots – Smaakmakers in de Eredivisie.

Het boek is een meer dan geslaagde poging van Rijsman en Ghouddani om te ontdekken waar de uitdaging zit voor Nederland om de Marokkaanse Eredivisie-helden in hun harten te sluiten en en passant te ontdekken hoe de Marokkaanse en de Nederlandse cultuur soms uit tegenstrijdigheden lijken opgebouwd. Prettige kennis voor wie, net als ik, wat minder in de Marokkaanse cultuur thuis is. Soms schuurt het, vaak verheldert het en voortdurend maakt het boek wijzer.

Het boek leest fantastisch weg en bevat prachtige anekdotes van mannen als Adil Ramzi, Khalid Boulahrouz, Aziz Doufikar (zoek hem maar op) en Bilal Ould-Chikh. Ook de gesprekken met spelers zoals Youssef El Jebli en Nassim El Ablak mogen er zijn. Wat te denken van de visie van Eredivisieclub-directeuren Mohammed Allach en Mohammed Hamdi. In het bijzonder gun ik na het lezen van Marokkaanse trots – Smaakmakers in de Eredvisie Ilham Abali haar doorbraak in ‘het grote Oranje’.

Wrange bijvangst voor mij als lezer van Marokkaanse trots – Smaakmakers in de Eredivisie? De gevoelige tik (type mokerslag) die de Nederlands voetbalwereld Mohammed Ihattaren op dit moment toedient, laat zich flink harder voelen voor mij als liefhebber. Mo is er niet bij. Moge Allah (of wie dan ook; even goede vrienden) alsjeblieft genade met ons hebben.

Score: vier Ferdi’s 

Tekst: Sebastiaan de Kroon 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s