Dennis Schulp – De bevlieging

Er brak een nieuwe fase aan in mijn voetballeven. De droom van een professionele carrière raakte steeds verder uit zicht. De hunkering naar succes bleef echter onverminderd groot. De enige uitweg? Een denkbeeldige doorstart via andermans prille voetbalcarrière. Een talent die het wél nog kon maken. Zijn toekomstige succes werd mijn succes. Mijn oogappel? Dennis Schulp.

De formule is simpel. Je claimt een voetballer. Bij voorkeur een speler met het hoopgevende predicaat veelbelovend talent. Je wordt zijn zelfbenoemde spelersmakelaar en groupie in één en het ophemelen kan beginnen.

Dennis was mijn gedroomde kandidaat. Hij voldeed volledig aan de profielschets. De blonde spits had een fluwelen techniek, was leper dan leep, beschikte over scorend vermogen én speelde bij het grote Ajax. Dennis was voorbestemd om in de voetsporen van zijn vrijwel identieke naamgenoot te treden.

Het begin is veelbelovend. Van Gaal gunt de spits zijn debuut in het eerste van Ajax. Hij valt in voor Patrick Kluivert. Bij zijn vuurdoop wordt de fragiele aanvaller omringd door grootheden. Van Danny Blind tot Kiki Musampa. Een voetbalhabitat die schreeuwt om triomfen.

Ik speculeer er inmiddels lustig op los. De winnende treffer in blessuretijd. Een fraaie assist. Of een memorabele solo vanaf de middenlijn. Elk succes is welkom. De werkelijkheid is teleurstellend. Dennis draaft vijf keer op in twee seizoenen. De oogst is één doelpunt.

De hoop op succes is nog niet verdampt. Via Volendam verkast de aanvaller uiteindelijk naar de club uit Tilburg. De randvoorwaarden zijn identiek: briljant spelersmateriaal en een brute coach. Het verloop is iets beter. Er verschijnen meer doelpunten van zijn makelij. Het worden er elk seizoen weliswaar minder. En na drie relatief magere seizoenen is de spits zowaar overbodig.

De jaren verstrijken. De teleurstellingen worden groter en de clubs kleiner. Het wordt voetballen tegen de bierkaai en de aanvaller weet de hooggespannen verwachtingen nimmer in te lossen. Mijn claim tot succes lijkt schier onhaalbaar te worden.

We maken een sprong naar het jaar 2005. Dennis bevindt zich in de herfst van zijn bloedeloze carrière. Namens SC Paderborn acteert hij wekelijks op het tweede niveau van Duitsland. Aspiraties? Ze zijn jaren geleden vakkundig een halt toegeroepen.

Deze bewuste dag staat er een wedstrijd op het programma tegen het nietige Wacker Burghausen. En dan gebeurt het. De gedroomde bevlieging van mijn speler vindt eindelijk plaats. De bal wordt onderschept en komt per abuis terecht bij Schulp. De eerste verdediger wordt met het nodige fortuin door de stokken gespeeld. Met een subtiele voetbeweging wordt ook de tweede tegenstander het bos ingestuurd. De bekeken schuiver zorgt voor de kers op de taart en laat de keeper kansloos. Iedereen deelt in de feestvreugde. Dennis wordt voor heel even onsterfelijk.

En mijn chronische hunkering naar voetbalsucces? Die is voor heel even gestild.

Tekst: Maarten Kuijken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s