John Veldman – De hatelijke nul

John Veldman SpartaDe nul is heilig voor keepers en verdedigers. De bal mag overal heen, behalve in het net achter ons. Dat doel houden we schoon. Voor die clean sheet strijden we. Aan de andere kant is er ook een hatelijke nul. En daar weet John Veldman alles van af.

John Fitzgerald Veldman heeft voor Eredivisiebegrippen een veelzijdige carrière. In 15 seizoenen draagt hij de clubkleuren van PSV, Willem II, Sparta, Ajax, Vitesse en RBC Roosendaal. De mandekker komt tot 297 competitiewedstrijden. Niks op aan te merken. Of toch wel? Ja. Hij maakt hierin nooit een doelpunt.
Tegenwoordig zou dat opmerkelijk zijn. Anno 2021 moet een verdediger kunnen opbouwen, inschuiven of een hele flank bestrijken. Daarbij komt hij vaak in het aanvalsspel voor. Is dat niet zijn specialiteit? Dan slaan hedendaagse verdedigers toe bij dode spelmomenten. Zo komen ze aan een doelpuntje of 2 per seizoen – zeker als achterhoedespeler van een topclub.
Carriere Veldman
Pak ‘m beet 30 jaar geleden was dat wel anders. In het schitterende John Veldman, een portret, krijgt John de vraag wat zijn rol is als libero van het team. “Ik moet de verdediging organiseren. En als dat goed zit, kan ik daarna inschuiven. En mee gaan doen op het middenveld. Een libero staat bekend om z’n verdediging te coachen, te organiseren, dicht te houden.”
Dit doet John met verve. Zo haalt hij als speler van Sparta het Nederlands elftal en gaat hij mee naar het EK ’96 in Engeland. Hier zit John alle wedstrijden op de bank. Een ervaring rijker, maar een illusie armer. Want die hatelijke nul slaat ook toe qua speelminuten op een eindtoernooi.
Scoort hij dan echt nooit? Toch wel. Nota bene in de bekerfinale laat John het net bollen. Alleen dit is een eigen doelpunt. Veldman kopt op bijzonder knullige wijze een voorzet van Marciano Vink in z’n eigen doel. Verslagen blijft hij op de grond zitten. Die wedstrijd verliest Sparta met 5-2.
John eindigt op 25.127 doelpuntloze minuten in de Eredivisie. Dit record wordt pas in 2017 afgepakt door Arnold Kruijswijk. Enige verschil tussen de 2 spelers is dat Kruijswijk later wél nog een goal maakte. Gelukkig gloort er hoop aan de horizon. Zoon Myles Veldman speelt momenteel als verdediger in de jeugd van ADO Den Haag. Van de hatelijke nul komt John nooit meer af, maar als z’n zoon de juiste genen heeft, is hij over 15 jaar van z’n record verlost.

Tekst: Dirk van den Heuvel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s