Jan Michels – Harde werker

Ineens leek epischevoetballers.nl dit jaar te veranderen in een slagveld. Eerst was er de Ajacied die Ola Toivonen – onder luid gejuich van de Facebook-fans – de grond instampte. Vervolgens kon de reactie uit Eindhoven niet uitblijven en werd Christian Poulsen geschoffeerd. Om te voorkomen dat deze vrolijke website ontaardt in een bendeoorlog met nog meer slachtoffers aan beide zijden, is het tijd voor een positieve noot. Een ode aan een sympathieke voetballer. Jan Michels, kom er maar in.

We gaan terug naar het begin van dit millennium. Ik bevond mij als pre-puber in het niemandsland tussen de basisschool en het uitgaansleven. Laat op mogen blijven, maar nog wel geketend aan het ouderlijk huis. Op zoek naar vermaak zocht ik mijn toenadering meer dan eens bij SBS 6, dat met een divers palet aan entertainment vele kijkers aan zich wist te binden. Ik keek Domino Day, darts en eigenlijk alles waarbij Koert Westerman de commentator was en Hans Kraay Jr. de interviews na afloop deed. Op vrijdagavond was de Totodivisie vaste prik. De op een na hoogste vaderlandse liga zag er totaal anders uit dan nu. De beloften van de vaderlandse topclubs deden nog niet mee, ADO, Heracles en VVV bungelden ergens onderaan en de huidige nummer laatst FC Den Bosch was de absolute titelfavoriet.

Na een jaartje op het hoogste niveau was het doel in de Brabantse hoofdstad voor het seizoen 2000/2001 duidelijk: meteen terugkeren naar de Eredivisie. De selectie van de Bosschenaren was dan ook om van te watertanden. Op het doel was Maikel Aerts als onbetwiste nummer 1 klaar voor de grote doorbraak. Bijna-veertigers Fred van der Hoorn en Arnold Scholten zetten de lijnen uit, terwijl Peter Uneken en PSV-huurling Robbie Wielaert het achterin potdich hielden. Bart van den Eede was voorin het boomlange aanspeelpunt, met de rappe Koen van de Laak en Mourad Mghizrat om hem heen dartelend. De lijm tussen al deze vedetten? De hardwerkende en immer goedlachse Jantje Michels.

Want zo noemde Koert Westerman de middenvelder steevast: Jantje Michels. Alsof het een vriend betrof die je al jaren kende. Zo eentje die je er goed bij kan hebben. En dat klopte in zekere zin ook wel. Als kijker was het al een plezier om naar de buffelende Deventenaar te kijken, dus voor teamgenoten moest het helemaal een genot zijn. Michels koppelde technisch vernuft aan werklust, zijn lange manen immer doordrenkt van het zweet. Was een waterdrager en sterspeler in één. Hielp graag anderen, maar scoorde er zelf ook op los. Én hij was gebrand op succes, na een mislukt avontuur bij het Schotse Motherwell.

In het seizoen 2000/2001 kwam alles samen. Mede dankzij 10 doelpunten van Michels werd FC Den Bosch met een straatlengte voorsprong kampioen, om het kunstje 3 jaar later nog eens dunnetjes over te doen. Met 2 kampioenschappen op zak kon Michels zijn Bossche jaren in 2004 tevreden afsluiten, om na nog een aantal seizoenen bij Sparta en AGOVV zijn schoenen op de respectabele leeftijd van 37 jaar aan de wilgen te hangen. Anderen helpen, mensen blij maken en mooie resultaten behalen is Jantje tot op de dag van vandaag echter blijven doen. Met zijn Klussenbedrijf Fijn Wonen gaat hij elke dag fluitend aan de slag. Geen klus is hem te gek en de lach verdwijnt nimmer van zijn gezicht. Een wandje strak stucen? Geen probleem. Een fraaie kast op maat? Met plezier. Een mooi afgewerkte trap? Jantje Michels regelt het voor je.

En zo keert de positieve stemming op deze site als vanzelf terug. Dankjewel Jan!

Tekst: Erik Molkenboer
Bron foto: Facebook-pagina Fijn Wonen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s