Ola Toivonen – Matennaaier

Ola ToivonenDe vlag kan uit in Eindhoven anno 2009. PSV trekt een veelvuldig scorende middenvelder van Malmö FF aan: Ola Toivonen. Bijna 1.90, lange blonde haren en oceaanblauwe ogen. Een Scandinaviër nota bene. Dat moet wel een grote, vriendelijke reus zijn. Niks is minder waar. Hij is een matennaaier eerste klas.

Ola Toivonen is zo’n persoon waar je je flink in vergist. De eerste oogopslag is prima. Maar als je ‘m leert kennen, blijf je bij ‘m uit de buurt. Zo iemand uit het niets je arm pakt, en je dan met 2 handen prikkeldraad geeft. Waarom? Omdat-ie dat leuk vindt. Net als over je been pissen onder de douche na de wedstrijd. En zout in je koffie strooien. Nee, niks is leuk aan Ola.

Behalve voor PSV dan. In 4,5 seizoen speelt de Zweed 139 competitiewedstrijden, waarin hij 61 keer scoort. Hij groeit uit tot aanvoerder en pakt in 2012 de KNVB-beker. Supporters van PSV prijzen zijn temperament. Ze zien een speler die je graag in je ploeg hebt, maar waar je niet graag tegen speelt. Die de grens van het toelaatbare opzoekt. En er alles aan doet om te winnen. Zoals zuigen en provoceren.

Op YouTube circuleert niet voor niets de video Ola Toivonen ‘smeerkees’ top 10. Met schwalbes, uitgedeelde ellebogen, op tenen staan, rode kaarten aannaaien. Zijn commentaar op dit anti-voetbal? ‘Ik ben slim in de situaties’. Bah. Ook geeft Ola Jordy Clasie 2 seconden na de aftrap een beuk. De scheidsrechter is een schijtluis. Hij durft nog niet op te treden en houdt z’n kaarten op zak.

Als Ajacied haalt hij het bloed onder m’n nagels vandaan. Natuurlijk heb ik vaker een hekel aan PSV’ers: van Bommel, Mertens en Waterreus waren ook irritant. Maar dat valt in het niets vergeleken met Ola Toivonen. Ben ik de enige die er zo over denkt? Neen. In een enquête van Voetbal International in 2011 verslaat de Zweed Jan Vertonghen in de verkiezing grootste etterbak in de voetballerij.

Anno 2020 voetbalt Ola nog, bij Malmö FF. Ik mag lijen dat de VAR een beetje oplet. En ‘m de straffen geeft die hij verdient. De etterbak.

Tekst: Dirk van den Heuvel

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s