Christian Poulsen – Zuiger

Het is even geleden sinds we een échte klootzak op de Nederlandse voetbalvelden hebben gespot. Trainers zetten liever een voetballende nummer 6 op het wedstrijdformulier dan een ouderwetse stofzuiger. Nu we weten dat Ajacieden doorgaans de Eindhovense winnaar Ola Toivonen niet kunnen luchten, is het tijd voor een PSV-er, zoals ondergetekende,om de grootste Amsterdamse galbak aller tijden onder de loep te nemen: niemand minder dan de Deense schopper Christian Poulsen.

We tekenen 1997, de jonge, blonde Godenzoon in spe laat zich voor het eerst zien in de Deens Superliga. Als toentertijd aanvallende middenvelder scoort Poulsen liefst 13 doelpunten voor laagvlieger Holbaek. Het duurt dan ook niet lang voordat de aasgieren uit de hoofdstad met het talent aan de haal gaan. Na twee seizoenen FC Kopenhagen begint Christian een epische voetbalreis die hem langs alle vijf Europese topcompetities brengt. Vijftien jaar na Christian’s eerste profwedstrijd strijkt de Deen neer in Amsterdam, waar hij bij de plaatselijke AFC als ervaren steunpilaar subiet de lakens uitdeelt in de kleedkamer. 

Voordat we dieper ingaan op de fatale Ajax-PSV in 2013, waarin Christian Bjørnshøj Poulsen uiteraard een negatieve hoofdrol vertolkt, gebiedt eerlijkheid te zeggen dat de Scandinavische middenvelder een meer dan prima palmares kan overleggen. De succesvolle Deen speelt achtereenvolgens voor Schalke 04, waarna hij uiteindelijk zelfs bij de absolute topclub Juventus en uiteindelijk Liverpool terecht komt. 

Christian Poulsen: uitdelen, zuigen en praten met de scheids

 

Tijdens de hoogtijdagen van Christian’s voetballoopbaan laat de Deen zien over een uitstekende basistechniek te beschikken en verwordt hij tot een belangrijke verbindingsspeler op het middenveld. Ook blijkt de Scandinaviër een voorliefde te hebben voor uitdelen, zuigen en praten met de scheids. Zo is er het beroemde ‘Totti-incident’ waarbij de Italiaan een goed gemikte fluim van Poulsen op het gezicht ontvangt. Ook Kaká (doodschop), Gennaro Gattuso (belediging) en Markus Rosenberg (vuistslag) kunnen meepraten en vallen allen ten prooi aan de gewiekste Deen.

Zoals beloofd gaan we voor even terug naar de wedstrijd PSV – Ajax in 2013. Fred Rutten stelt een spijkerhard middenveld op hoopt daarmee de angel uit het Amsterdamse spel te halen. Met spelers als Mark van Bommel, Ola Toivonen en Kevin Strootman lijkt dat een eenvoudige klus. Niets is echter minder waar. Ook de bezoekers hebben een troef achter de hand: niemand minder dan Christian Poulsen houdt de gelederen gesloten voor de Amsterdammers. Binnen 10 minuten vloert de schoffelaar zowel Van Bommel als Toivonen en daarmee is toon gezet. Uiteindelijk verliest PSV met 2-3 en kunnen de Eindhovense titelaspiraties definitief de koelkast in.

Na de kampioenswedstrijd tegen PSV sluiten de Ajax-fan Christian definitief in de armen. Het is dan ook niet gek dat Poulsen inmiddels deel uitmaakt van de technische staf. Als assistent-trainer hoopt de Deen zijn absolute winnaarsmentaliteit over te brengen op de groep. En daar zijn ze in Eindhoven wederom niet zo blij mee.

Tekst: Niek Leermakers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s