11 episch misvormde namen in PES

Pro Evolution Soccer. Tegenwoordig legt dit spel het af tegen FIFA, maar pak ‘m beet 15 jaar geleden was dat wel anders. Toen won Konami de strijd van EA Sports. Een ding ontbrak er alleen in PES: de licentierechten om de officiële namen van een aantal clubs en spelers te gebruiken. Het gevolg? Hilarische verbasteringen. Zoals deze spelers van het Nederlands elftal.

1. Farzel Haar

Hoe vervorm je ‘van der’, zodat het nog een beetje lijkt? Simpel: maak er 1 woord van: Farzel. Dit is oud-recordinternational Edwin van der Sar.

2. Melonahat

Hier begeeft PES zich op glad ijs, want de eerste 3 cijfers zijn gelijk. Mag dat wel? Hoe dan ook, het is Mario Melchiot – die van alle markten thuis is.

3. Fil da Buuni

Onze huidige bondscoach vindt zichzelf terug als Fil. Het valt in de smaak, want 26 fans liken de opgerichte Facebookgroep FIL DA BUUNI. Ook in het spel? Broer Ronald: Ron da Buuni.

4. Kaliko

Dirk Kuijt komt er goed vanaf in PES 2005. Zo krijgt hij met Kaliko een leukere naam, en ziet hij er een stuk appetijtelijker uit dan in het echt.

5. Boulezoze

Een persoonlijke favoriet: Khalid Boulahrouz. Niet alleen was ik fan van de voetballer, hij scoort ook met de schitterende vervorming van zijn naam. Boulezoze klopt gewoon. Een pluim voor de maker.

6. Farzel Gaart

Nog een Farzel. Deze is makkelijker te ontcijferen: Rafael van der Vaart. Heeft trouwens een fanaccount op Twitter: @FarzelGaart

7. Van Blockoost

Zelf heeft van Bronckhorst het liefste ‘Gio’ op z’n shirt, maar daar heeft PES maling aan. Niks geen voornamen en afkortingen, hij heet gewoon Blockoost. Tel daar die harige kop bij op, en de conclusie is dat Gio een van de verliezers is.

8. Van Ooidork

Mag deze naam blijven? Laten we Pierre – en zoon Sydney – voortaan van Ooidork noemen.

9. Ktepheronip

Bij het schrijven van deze naam heeft de PES-medewerker met z’n vuist keihard op het toetsenbord geramd. Het resultaat: Ktepheronip, oftewel Jan Kromkamp. Jammer dat de commentator in het spel z’n naam niet uitspreekt.

10. Uido Yotoram

Wat een winnaar is Uğur Yildirim: hij speelt slechts 1 interland en verschijnt toch in PES. Dat is nog eens shinen op het juiste moment.

11. Mahaali

Nummer 17 in Oranje is Roy Makaay. Vast geïnspireerd door de mahali-wever.

BONUS: Classic Netherlands in PES 2013

Legendes mogen natuurlijk niet ontbreken in PES. Een schitterende klus voor een copywriter: ‘verbaster ze maar, zodat ze herkenbaar blijven. Maar niet té veel erop lijken.’ Het resultaat? Ronduit lachwekkende namen.

TyutauStam
OrhaimnalzOvermars
Romaal KultanRonald Koeman
RaukooresRijkaard
GulaasGullit
CwarimCruijff
V. MistelroumVan Nistelrooy
HofuCocu
CreibaadKluivert

Tekst: Dirk van den Heuvel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s