Dick van Burik – Op staande voet

Ineens was de kroonprins clubloos. Een stiekem gesprek met concurrent Feyenoord over een mogelijk dienstverband was voor AZ genoeg om Arne Slot op straat te zetten. Eigen schuld? Achter de rug van je werkgever om dingen regelen die diezelfde werkgever benadelen – je kunt er maar beter niet aan beginnen. Vraag dat maar aan Dick van Burik.

Dick van Burik had het begin deze eeuw goed voor elkaar. Na 4 seizoenen in de Nederlandse subtop bij NAC en FC Utrecht, vertrok de vroeg kalende stopper in 1997 naar Berlijn. Bij de plaatselijke Hertha BSC groeide Dick direct uit tot vaste kracht centraal achterin. 10 jaar bleef hij daar onbetwist staan, tot hij na 245 wedstrijden abrupt zijn congé kreeg. De reden? Dick zou teamgenoot en toptalent Jerôme Boateng tot een transfer naar Hamburg hebben verleid. De bemoeienis met Jerôme’s carrièrepad kende een familiaire achtergrond: diens zaakwaarnemer was niemand minder dan Karel van Burik. Precies, de vader van.

Dicks vertrek bij Hertha luidde direct het einde van zijn loopbaan in. Dick had de smaak van de transferperikelen namelijk te pakken en besloot direct bij vader Karel in dienst te treden. Wroeging over zijn weinig sjieke daad kende Dick niet. Sterker nog, 13 jaar later koketteert hij er nog steeds mee op de website van EUROSOCCERADVICE, waarvan hij inmiddels de eigenaar is. ‘De eerste deals die hij afsloot waren Kevin Prince Boateng van Hertha BSC naar Tottenham Hotspur en Jerome Boateng van Hertha BSC naar HSV Hamburg’, zo valt er onbeschaamd te lezen.

Niet alleen Jerôme dus, maar óók Kevin-Prince – een voortvarende start van een zaakwaarnemerscarrière. Wie de ‘ESA Familie’ nu bekijkt ziet dat de begeleiding van de halfbroers echter niet heeft geleid tot samenwerking met andere grote namen. Dick richt zich inmiddels duidelijk op het middensegment, met Mitchell Dijks, Stijn Wuytens en Ferdy Druijff als blikvangers. De transfer van Rick Ketting van IFK Mariehamn naar FC Inter Turku is een van de laatste wapenfeiten van het agentschap.

Wellicht is Dick er niet meer helemaal met zijn aandacht bij. Zo abrupt als zijn voetballoopbaan eindigde, zo abrupt was hij een aantal jaar geleden ineens eigenaar van een coatingbedrijf. Met V.B. Coatings importeert de Utrechter Line-X, een professioneel aangebrachte, hoogwaardige, spray- on protective coating. Onmisbaar in de automative-aftermarket, maar dat spreekt voor zich. Na wat opstartproblemen loopt het inmiddels lekker met de coating, vertelde Dick in 2015 aan Quote. Hij was op dat moment zelfs al weer bezig met een nieuw bedrijf.

Arne Slot hoeft dus niet bij de pakken neer te gaan zitten. Een ontslag betekent niet perse het einde, dat heeft Dick wel laten zien. Wellicht kan de succesvol zakenman Arne nog van het broodnodige advies voorzien.

Tekst: Erik Molkenboer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s