Rogier Molhoek – Verdient een spandoek

Het brave statement trok direct mijn aandacht. Rogier Molhoek verdient een spandoek. En zo geschiedde. Het gestoffeerde eerbetoon prijkte vol trots in het kneuterige Mandemakers Stadion. Het riep ook een hoop vragen op. De meest prangende: verdient Rogier Molhoek een spandoek?  

Rogier Molhoek. Een uitstekende naam voor een oerdegelijke voetballer. In gedachten wordt de middenvelder zonder wikken of wegen toegevoegd aan een batterij van kleurloze voetballers die de velden rijk is.

Er ontvouwt zich een slaapverwekkende profielschets in mijn hoofd. Rogier Molhoek: een doorsnee jongeman uit Meppel, Wijk bij Duurstede of toch Abcoude. Een anonieme voetballer waarvan je vergeet dat die bestaat. Hij symboliseert die ene lege stoel in de spelersbus die reeds zonder hem vertrokken is naar een uitwedstrijd. De verdienstelijke waterdrager die vakkundig uit elke samenvatting wordt geknipt.

Het beeld lijkt redelijk overeen te komen met de werkelijkheid. De voornaamste resultatenpagina in ’s werelds grootse online zoekmachine levert weinig munitie op voor een glansrijk cv. Rogier komt uit het bescheiden Oud-Beijerland. De middenvelder leeft grotendeels in de schaduw van het grote eredivisiegeweld en verkiest een bestaan in de luwte bij clubs als RKC, VVV en FC Dordrecht. Zijn totale doelpuntenproductie van twaalf doelpunten is nauwelijks het vermelden waard. Een hoogstpersoonlijk spandoek lijkt een illusie.

En dan breekt die die ene dag aan. De dag dat de anonieme voetballer over zijn eigen schaduw heen stapt. Rogier is inmiddels gehuld in het shirt van NAC. Het Gelredome vormt het decor voor het huzarenstukje waarmee de middenvelder zich vereeuwigt.

Het is minuut 40. Molhoek bevindt zich in het strafschopgebied wanneer de doorgekopte bal zich in zijn richting beweegt. De beheerste borstaanname wordt gevolgd door een verfijnd boogballetje waarmee de middenvelder zijn tegenstander passeert en zichzelf op knappe wijze in scoringspositie brengt. In zijn val slingert hij de bal met een lichte curve richting de winkelhaak. Piet Velthuizen heeft het nakijken. Een wonderschoon doelpunt is geboren.

En daarmee verandert de doodnormale speler voor even in een ware baltovenaar. Dit keer kan hij zichzelf wel terugvinden in de samenvatting van de wedstrijd. En daarmee is de hamvraag ook direct beantwoord.

Rogier Molhoek verdient een spandoek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s