Hans Vonk – Bafana Bafana

Keepers genieten doorgaans van een langere voetballoopbaan dan veldspelers, waarbij menig sluitpost tot wel twintig jaar dienstverband aantikt. Het is dan ook een verstandige keuze om een ervaren sluitpost als tweede doelman aan te trekken. We zien dikwijls een keeper van 35+ als wisselspeler terug in de Eredivisie. Zo houdt Maarten Stekelenburg, tussen zijn rookpauzes door, tegenwoordig de bank warm in Amsterdam, maar de ervaren doelman kent een nóg illustere voorganger: niemand minder dan Zuid-Afrikaan Hans ‘Hansie’ Vonk, een keeper die tussen 1988 en 2011 zijn brood verdient als profvoetballer.

Eind september van dit jaar lezen we het nieuws dat AFC Ajax definitief de stekker uit de Zuid-Afrikaanse satellietclub Ajax Capetown trekt. Het Zuid-Afrikaanse broertje van Ajax bivakkeert inmiddels in de tweede divisie van het Afrikaanse land en dat strookt niet meer met de sportieve doelstellingen van de Amsterdamse zusterclub. Geloof het of niet, Ajax Capetown heeft sinds de overname in 1999 een flink aantal absolute toppers geleverd aan Ajax 1: Steven Pienaar, Thulani Serero, of recentelijker: Lassina Traoré.

Het grootste succesverhaal is natuurlijk Hans Vonk. De geboren Zuid-Afrikaan bewandelt echter de omgekeerde weg. Hansie groeit op in Afrika, maar zet zijn eerste stappen als voetbalprof bij het gemoedelijke RKC Waalwijk. Hans doet met zijn slungelige voorkomen, Hollandse naam, bonkige kop en blonde lokken eerder denken aan een Fries, maar Vonk maakt toch echt deel uit van de befaamde ‘Bafana Bafana’.

Tussen 1988 en 2011 mag Vonk terugkijken op een rijke, liefst 33-jaar-lange carrière als doelman. Zowel in Waalwijk, Den Bosch, Wageningen en Heerenveen is Hans eerste keus onder de laat, maar in Amsterdam moet Vonk genoegen nemen met een reserverol. En dat schikt Hans wel, want met zijn 34 jaar, 1.98 meter schoon aan de haak en rijke ervaring op liefst twee internationale eindrondes is Vonk een veilige optie als stand-in voor Stekelenburg.

Hans speelt iedere wedstrijd op het epische wereldkampioenschap in 1998, maar moet in 2002 André Arendse voor zich dulden. Hans keert in 2009 terug naar Kaapstad, maar maakt tijdens het WK 2010 in eigen land geen deel uit van de selectie. Vonk blijft thuis en bergt zijn handschoenen voorgoed op.

Niet getreurd, want in de bestuurskamer van Ajax Cape Town zijn ze Hansie niet vergeten. De voormalig sluitpost schopt het zelfs tot technisch directeur in Kaapstad, maar komt dit jaar ook negatief in het nieuws. De ideale schoonzoon blijkt toch wat op zijn kerfstok te hebben en slaat naar verluidt collega-trainer Rowen Hendricks in het gezicht.

Zo komt het dossier Hans Vonk tragisch ten einde. Hoe het nu verder moet met de keeper in ruste én met de club uit Kaapstad zal de toekomst uitwijzen. We volgen de soap met bovengemiddelde interesse.

Tekst: Niek Leermakers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s