11 epische voetbalmascottes

Vuige tackles. Walgelijke schwalbes. Brute scheldkanonnades. En het gebruikelijke opstootje. Het voetbalveld is geen plek voor tere zieltjes. Elke club heeft gelukkig een kindervriend op voetbalschoenen. Dit zijn elf epische voetbalmascottes.

1. Storky – ADO Den Haag

Tien punten voor de dierkeuze: een fiere ooievaar. Storky kan drummen, is beheerder van de whatsappgroep der voetbalmascottes én ligt ook nog eens goed bij de vrouwtjes. Stricky kan het weten. 

2. Koempeltje – Roda JC

Met zijn nimmer aflatende glimlach, helm en knapzak verovert de geelzwarte mascotte de harten van de plaatselijke jeugdige supportersschare. Koempeltje is bovenal een uitermate effectief uithangbord voor de plaatselijke trots: de voormalige mijnwerkers.

3. Koelie – VVV

‘De leukste hond van Venlo en omstreken. Dat is natuurlijk Koelie.’ Koelie is in werkelijkheid een tamme viervoeter met hangende oren en een tikkeltje overgewicht. Wie het allemaal niks kan deren? De Koelkids.

4. Woutje – FC Eindhoven

Het marketingconcept achter de koddige voetbalmascotte van de blauw-witten roept veel vragen op. Het grootste raadsel: om welk schepsel gaat het hier? Woutje toont hoe dan ook aan dat het beroep van voetbalmascotte niet zonder gevaren is.  

5. Ally de Aap – Almere City FC

Ally compenseert met speels gemak de troosteloosheid van het hemeltergende Almere. Apenstreken. Een eigen broodje. Een contract voor het leven. En een heuse reportage van Vice. Ally is een ware held.

6. Camigo – SC Cambuur

Camigo het hert? Jazeker. En niemand weet waarom. Het is desalniettemin prima sluikreclame voor bamboe boxershorts. Cambuur heeft het evenhoevige zoogdier inmiddels volledig omarmd.  

7. Sparta Piet – Sparta Rotterdam

Sparta Piet. Het is niet alleen een koddige kanariepiet. De mascotte blijkt ook daadwerkelijk vliegensvlug te zijn. De Nationale Mascotterun blijkt een kolfje naar de hand van deze vrolijke vogel. Groby. Storky. Phoxie. Ze moeten stuk voor stuk hun meerdere erkennen in sprintwonder Sparta Piet.

8. Kingo – Willem II

Een ondefinieerbaar dier met een kroon en mantel. Kingo is zonder twijfel een koning. Kantineheld Joost dacht daar echter anders over en bekritiseerde de mascotte in niet mis te verstane bewoordingen. Kingo was een waardeloze sfeermaker en oogde bovenal zeer statisch naar zijn maatstaven. Het leverde hem een glansrijke invalbeurt op.

9. Bultje – Heracles Almelo

Alles is te koop. Ook voetbalmascottes. Bultje ontleent zijn naam aan Vakantiepark Beerze Bulten. Het aaibare konijn is logischerwijs commercieel tot op het bot uitgemolken. Knuffels, boekjes, slabbetjes en sleutelhangers. Bultje is een vaste waarde bij Heracles. Ondanks zware concurrentie van de steenmarter.  

10. Harry NAC – NAC Breda

Het is lastig te verbeelden welke dieren exact zijn afgevallen bij de keuze van de voetbalmascotte uit Breda. NAC ging uiteindelijk voor een mol. Een blind zoogdier die zich sporadisch boven de grond begeeft met een bar laag knuffelgehalte. Het bleek geen onverdeeld succes.

11. Bozzie – FC Den Bosch

Een mythische moerasdraak die zich heeft opgeworpen als genadeloze beschermheer van Den Bosch. Het verhaal is heroïscher dan de pluche uitwerking: een infantiel draakje met de naam Bozzie. Buiten het stadion schittert het fabeldier ook met succes op menig basisschool.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s