Marcelo Salas – Oude vos

Champions League-finale 2020. Paris Saint-Germain – Bayern München. Op papier is het een schitterend affiche, maar in de praktijk is de wedstrijd niet om aan te zien. Bayern is slordig maar wel beter, PSG mist stootkracht voorin. Logisch: Edinson Cavani is er niet bij. Een contractverlenging van 2 maanden was teveel gevraagd voor de Parijse topscorer aller tijden. Cavani laat zijn eerste en laatste kans op een Champions League-finale schieten – hij zit liever bij een kampvuur naar zijn gitaar spelende abuelo te luisteren.

Toegegeven. Het getokkel bij het kampvuur is heerlijk. Het klinkt ook stukken aangenamer dan de doodse stilte die in Estádio da Luz heerst of de geluidsband waar wij als thuiskijker mee worden geconfronteerd. Ik zet de Instagram-video nog een keer aan en begin Cavani steeds beter te begrijpen. Ik droom langzaam weg en als vanzelf popt niet veel later de naam Marcelo Salas bij me op. De Chileense spits en de Uruguayaanse topschutter zijn voor mij onlosmakelijk met elkaar verbonden. Om deze op het oog onlogische verbintenis uit te leggen, moeten we zo’n 10 a 11 jaar terug in de tijd. Mede-redactielid Niek en ik bevinden ons in Nijmegen, alwaar wij onze studententijd doorbrengen. We weten elkaar regelmatig te vinden voor een potje PES 2009. Van afwisseling houden we niet: de kraker Chili – Uruguay staat steevast op het programma, waarbij zo aanvallend mogelijk spelen het devies is.

Niek kan bogen op een legendarische voorhoede met Luis Suárez op rechts, Sebastián ‘El Loco’ Abreu in de punt, Diego Forlan er net achter en wonderkind Edinson Cavani hangend op links. Ik zet daar een minimaal gelijkwaardige driemansaanval tegenover, met krachtmens Humberto Suazo en mijn eigen wonderkind Alexis Sánchez zwervend rondom de oude vos Marcelo Salas. Echt goed zijn we niet in het spel, maar de superlatieven schallen desalniettemin door de kamer. Winnen doe je door de grootste mond te hebben. Hoogmoed komt dan ook elke avond voor de val, maar wel netjes verdeeld over ons beiden. Het wordt of 4-3 of 3-4, waarbij vooral mijn overwinningen volledig terecht zijn en Nieks zeges over het algemeen gestolen en onverdiend. Mooie tijden.

De onbetwiste blikvanger in mijn Chileense elftal is Marcelo Salas. De koosnaam ‘oude vos’ komt niet uit de lucht vallen. Op het moment van verschijnen van PES 2009 is Salas 34 jaar en zelfs al gestopt met voetballen, nadat hij medio 2008 zijn prachtige carrière afsloot bij zijn eerste liefde Universidad de Chile. Ik was de goaltjesdief op dat moment al jaren uit het oog verloren, maar tijdens de PES-avonden denk ik met weemoed terug aan mijn kennismaking met de Chileen, op het WK ’98. Zij aan zij met maatje Iván Zamorano legt Salas Italië met 2 goals in de eerste wedstrijd bijna over de knie. Chili wint dat toernooi geen wedstrijd en wordt in de achtste finale kansloos door Brazilië naar huis gestuurd, maar José Marcelo Salas Melinao scoort nog 2 keer en verovert voorgoed mijn hart. Hij rommelt, frommelt, duikt, rolt, trekt en duwt – het ziet er allemaal niet uit, maar de bal gaat elke keer wel tegen de touwen. Scoren zou El Matador altijd blijven doen – alleen in Turijn stokt de doelpuntenmachine even – en anno 2020 mag de spits zich nog steeds Chili’s topscorer aller tijden noemen.

Dat geldt ook voor het Chili dat ik een jaar of 2 regelmatig mocht coachen op de Playstation: niemand wist het virtuele publiek vaker te laten juichen dan Marcelo Salas, de oude vos. En met het neppe stadiongejoel van PES 2009 keer ik weer terug naar de eindstrijd tussen de PSG en Bayern, alwaar de niet bestaande hooligans schreeuwen om schwalbes van Neymar en juichen om de enige goal van Kingsley Coman. Het doet pijn aan de oren. Ik ben blij dat Salas en Cavani dit nooit mee hebben hoeven maken.

Tekst: Erik Molkenboer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s