11 Epische Spanjaarden in de Eredivisie

Johan. Frenkie. En natuurlijk Ronald. Ze maakten allen een toptransfer naar Spanje. Spaanse voetballers bewandelen echter zelden de omgekeerde weg. Deze Spanjolen beproefden desalniettemin hun geluk in de Eredivisie.

 

#1. Gabri

Het is een prestatie van formaat. De Spanjaard groeit – in tegenstelling tot veel van zijn landgenoten – wél uit tot een publiekslieveling bij de club uit Amsterdam. Na vier seizoenen verlaat de kleine kale middenvelder de club met opgeheven hoofd. Het koude kikkerlandje wordt ingewisseld voor een broeierige zandbak. Qatar hengelt de middenvelder binnen. De rode draad door zijn carrière? Henk ten Cate.

#2. Albert Luque

Een grote naam en een ongekende flop. Luque ontpopt zich tot de ultieme miskoop van Ajax. De karige doelpuntenproductie en het hoge prijskaartje maken de aanvaller overbodig. De druppel die de emmer doet overlopen is een fittie in de spelerstunnel met de heetgebakerde Luis Suarez. Malaga FC verlost de speler weldra uit zijn lijden.

#3. Oleguer

Spanjaard? De Catalaan in hart en nieren vindt zijn naam ongetwijfeld vol afgrijzen terug in deze lijst. Voor de politiek geëngageerde speler lijkt voetbal slechts bijzaak. Hij maakt desalniettemin een exotisch uitstapje naar de club uit Amsterdam. Ajax beleeft weinig plezier aan Oleguer Presas i Renom. De fletse verdediger keert na drie seizoenen terug naar zijn thuisland. De volgende missie? Catalaanse onafhankelijk.

#4. José Fortes Rodriguez 

Deze bronstige stier op voetbalschoenen verovert de harten van Alkmaar. Tien seizoenen lang vormt hij de rots in de branding van AZ. Bij RBC belandt de verdediger in een tragische vrije val. Hij zoekt heil bij zijn oude liefde. En niet zonder succes. De nietsontziende verdediger timmert tegenwoordig aan de weg als scout van AZ.

#5. Daniel Fernández Artola

De Catalaanse kweekvijver barst van het voetbaltalent. Ook Fernández is een product van de voetbalschool uit Barcelona. NEC heeft goud in handen met de dynamische middenvelder. De Spaanse wervelwind op de rechterflank groeit in rap tempo uit tot één van de uitblinkers van de rood-zwarte-groene formatie. De beloning is een transfer naar Feyenoord.

#6. Juan Viedma Schenkhuizen

Tapas in de middag en boerenkool in de avond. En voor elke wedstrijd één pot gel. Juan combineert het beste van twee werelden. Het carrièrepad verraadt zijn tweeledige bestaan. Van Nijmegen verkast de verdediger naar Santiago de Compostella. De Nederlands-Spaanse voetballer sluit zijn loopbaan af bij het nietige FC Omniworld. Het absolute hoogtepunt? Spelen tegen Ronaldo.

#7. Gonzalo García García

Niets is zo sterk als de kracht van herhaling. Gonzalo kan het weten. De broodvoetballer pur sang herhaalt zijn trucje keer op keer bij verscheidende clubs uit de Eredivisie. AGOVV. SC Heerenveen. Heracles Almelo. FC Groningen. VVV. De uitgekookte middenvelder weet zich steeds weer in een middelmatige selectie te nestelen zonder onmisbaar te zijn. De lange bedevaartstocht van clubs eindigt – hoe kan het ook anders – bij SD Compostela.

#8. Bojan Krkic

Het megatalent van Barcelona? Jawel, ook de flegmatieke aanvaller strijkt kortstondig neer in Nederland. De Nieuwe Messi maakt geen onuitwisbare indruk. 24 wedstrijden duurt het teleurstellende avontuur in Amsterdam. Hij mag nu zijn kunsten vertonen bij het weinig tot de verbeelding sprekende Montreal Impact.

#9. Martí Riverola 

Een naam die vloeiend van de tong rolt. De loopbaan van de veelbelovende middenvelder verloopt echter een stuk minder soepel. Martí wordt gepokt en gemazeld bij de fameuze jeugdopleiding van Barcelona. Om tot volle wasdom te komen mag hij korte tijd gaan rijpen bij Vitesse. Het betekent echter het begin van een kleurrijke loopbaan vol illustere clubs. UD Ibiza. Andorra FC. US Foggia. Hij draait er zijn hand niet voor om.

#10. Alberto Saavedra

Viva Saavedra! Alberto wordt wekelijks toegezongen in het Zuiderparkstadion. Het Spaanse werkpaard wordt maakt furore in Den Haag. Zijn kwaliteit? Kopduels. Zo ook in het beladen duel tegen Feyenoord. De centrumverdediger knikt zijn ploeg naar de overwinning. Uiteraard keurig binnen het Haags Kwartiertje.

#11. Ismael Urzaíz

Andermaal een bloedeloze aankoop van Ajax? Jawel. Ook Urzaíz weet geen potten te breken in Amsterdam. Het betekent – na drie schamele optredens in de hoofdmacht – ook meteen het einde van zijn loopbaan als professioneel voetballer. Het bezorgt de aanvaller wel een eervolle vermelding in de lijst van oudste Ajacieden ooit actief in de Eredivisie. Lekker bezig, Cabrón!

Op de bank: Mariano Bombarda

Oké, technisch gezien geen volbloed Spanjaard. De wieg van de kontenkoning van het voetbal bevond zich gelukkig wel in Spanje. Mariano weet zijn achterwerk als geen ander in te zetten. En de verdedigers weten zich geen raad met de achterwaartse aanvalstechniek van de goaltjesdief. Bombarda bereikt zowaar een cultstatus en gaat voor het hoogst haalbare: een onvervalste ode. Geen slechte verdienste voor deze reserve-Spanjaard.   

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s