11 Epische Georgiërs in de Eredivisie

Georgiërs in de Eredivisie: een gelukkig huwelijk? Absoluut. Sinds de jaren negentig wordt de hoogste Nederlandse voetbalafdeling overspoeld met talenten uit de zuidelijke Kaukasus. De Giorgi’s, de Shota’s en de Merabs van deze wereld. Een elftal vol!

 

Giorgi Kinkladze

In de jaren negentig doet de Georgische topclub Dinamo Tiblisi lekker mee in Europa en produceert de jeugdopleiding een constante stroom aan talenten. Zo ook Giorgi Kinkladze, een klassieke nummer tien met scorend vermogen. Na 40 goals in 60 wedstrijden belandt de spelmaker via Manchester CIty bij Ajax, waar hij wordt gehaald als natuurlijke opvolger van Jari Litmanen. Morten Olsen en Jan Wouters zien het echter niet zitten in de – naar eigen zeggen – ‘nieuwe Maradona’ en keert de Georgiër onverlaten terug naar Engeland, waar hij bij Derby County in de vergetelheid raakt.

 

Giorgi Gakhokidze

Voormalig Europees supertalent, PSV-flop en professioneel voetbalnomaad Giorgi Gakhokidze is zonder meer één van de bekendste Georgiërs in Nederland. Giorgi belichaamt namelijk de typische Georgische mentaliteit, altijd op zoek naar eerherstel. En dat krijgt hij, na een aantal zinloze jaren in Eindhoven, bij FC Twente. In Enschede groeit de flegmatieke middenvelder uit tot assistkoning van de Eredivisie met 11 assists in één seizoen.

 

Shota Arveladze

Shota Arveladze, driemaal verkozen tot Georgisch voetballer van het jaar, kennen we natuurlijk van zijn tijd bij zowel Ajax als AZ. Een geslepen spits, van het type Inzaghi, die je op ieder moment de diepte in kon sturen. In de Eredivise wipt Shota in totaal 91 ballen over de keeper en daarmee is Arveladze de succesvolste Georgische voetballer in Nederlandse dienst ooit. Ook in de Schotse Premier League loopt Shota één op twee en hangt er een foto van Arveladze in de catacomben van Rangers FC.

 

Giorgi Demetradze

Niet alleen PSV en Ajax hebben Georgiërs op de loonlijst, ook Feyenoord doet een duit in het zakje. De Rotterdammers presenteren Giorgi Demetradze in het seizoen 1997/1998, maar ook deze Giorgi kan het niet waarmaken in de Nederlandse top. Wat volgt is een voetbalreis waar je ‘U’ tegen zegt, met vijftien clubs in met name het voormalig Oostblok. Vooral bij Dynamo Kiev laat Demetradze van zich spreken met een wereldgoal in het Champions League-duel tegen Manchester United. Terug in Georgië komt de voetballer in ruste in aanraking met justitie en verdwijnt voor zeven jaar in de gevangenis wegens betrokkenheid bij afpersing en illegaal gokken.

 

Guram Kashia

De knuffel-Georgiër van het stel. Voormalig beroepscrimineel en Vitesse-eigenaar Merab Jordania haalt landgenoot Guram Kashia naar Arnhem, waar de stopper zich snel opwerkt tot absolute publiekslieveling. De aanvoerder cq. rots in de branding neemt de Arnhemmers wedstrijd na wedstrijd op sleeptouw. Zijn geadopteerde Nederlandse mentaliteit wordt Guram in zijn thuisland echter niet in dank afgenomen, getuige de extreem-rechtse protesten in Tbilisi nadat Kasha een regenboogband draagt tijdens een wedstrijd van Vitesse. In het ultra-conservatieve land wordt Guram persona non grata verklaard vanwege zijn solidariteit met de LGBT-gemeenschap, maar dat kan de sympathieke verdediger gelukkig niet deren.

 

Valeri Qazaishvili

Ook Valeri Qazaishvili belandt op voorspraak van Jordania in de Gelderse hoofdstad. En ook ‘Vako’ blijkt een schot in de roos. De pijlsnelle en technische buitenspeler scoort in zijn twee seizoenen 19 keer en heeft een belangrijk aandeel in het behalen van Europees voetbal. Inmiddels speelt Valeri in de MLS bij de San Jose Earthquakes en doet het in de VS naar behoren. De bondscoach van Georgië doet dikwijls nog een beroep op de ervaren dribbelkoning.

 

Arcil Arveladze

De tweelingbroer van. Arcil Arveladze is de minder succesvolle dubbelganger van zijn broer Shota en maakt ook bij de Georgische nationale furore als spits. In het seizoen 1995-1996 spelen de tweelingbroers zelfs samen bij de Turkse club Trabzonspor. Menig Turkse verdediger weet niet wat hem overkomt als de Arveladze-tandem op het veld stapt.

 

Levan Jordania


Een eervolle vermelding voor Levan Jordania, zoon van Merab en jeugdproduct van Vitesse. Ook al speelt Levan nóg niet bij een Eredivisieclub, kunnen we verwachten dat de boomlange middenvelder uiteindelijk in de hoogste voetbalafdeling komt te spelen. De bij FC Eindhoven en Achilles ’29 te licht bevonden krachtpatser probeert het tegenwoordig in eigen land. Bij FC Lokomotive in de Crystalbet Erovnuli Liga welteverstaan. Hopelijk kan Levan de smet van zijn vader (en broer) van zich afspoelen en zien we de talentvolle box-to-box-speler binnenkort in de Eredivisie schitteren.

 

Kakhi Jordania

De andere zoon van. Waar broertje Levan vooral zijn voeten laten spreken, heeft Kakhi de gladde praatjes van zijn vader overgenomen. Via een louche constructie wordt Kakhi in 2018 zelfs aangesteld als eigenaar van FC Den Bosch, maar de jonge zakenman maakt zich in Brabant al snel onmogelijk. De oliemagnaat in spe heeft ‘s-Hertogenbosch inmiddels achter zich gelaten en richt zich nu op de Russische aardoliemarkt.

 

Giorgi Chanturia

En daar hebben we Georgiër nummer drie van Vitesse! Giorgi Chanturia pakt de bronzen plak als we kijken naar zijn impact in Arnhem. Georgië lijkt, op Guram Kashia en Levan Jordania na, de ideale broedplaats voor talentvolle aanvallers. Ook Chanturia laat in Arnhem zien over een prima pakket aan dribbels, snelheid, passeerbewegingen en assists te beschikken. Toch lijkt zijn doelpuntenproductie een zorgenkindje gedurende Giorgi’s carrière. Bij Vitesse blijft de vleugelflitser steken op een schamele vijf doelpunten en in de tien jaar die daarop volgt schiet de Georgiër het leer slechts vijftien maal binnen de palen.

 

Giorgi Aburjania

Ook al kent de Nederland een rijke traditie aan voetballers uit Georgië, speelt er momenteel slechts één Georgiër in de Eredivisie. De eer is aan Giorgi Aburjania, spelend voor FC Twente. In het Oosten van het land staat Aburjania bekend als grote belofte en de aanvaller maakt inmiddels ook zijn minuten in het nationaal elftal van Georgië.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s