Nando Rafael – Papierwerk

Nando Rafael foto2 maanden geleden begon ik met een nieuwe baan. Nadat we akkoord waren over de arbeidsvoorwaarden, kwam het papierwerk. Een belastingformulier, VOG en nog wat zaken. Een verplicht ‘moetje’, dat wel goedkomt. Hoewel, niet altijd. Vraag dat maar aan Nando Rafael.

Nando werd geboren in Angola en groeide op ten tijde van een burgeroorlog. Al op 8-jarige leeftijd trof het noodlot zijn familie. Terwijl Nando bij de buren een voetbalwedstrijd keek, klonken er schoten. Van het ene op het andere moment was hij zijn ouders, broer en zus kwijt.

Een oom en tante ontfermden zich over kleine Nando. Samen vluchtten ze in 1994 naar Nederland en gingen wonen in Lelystad. Via een jeugdtrainer verscheen Nando een jaar later op een oefentraining van Ajax. Daar vielen zijn talenten op. Hij sloot aan in de jeugdopleiding met Stekelenburg, Sneijder, Heitinga, van der Vaart en Nigel de Jong.

Nando ontwikkelde zich tot een sterke spits met een neusje voor de goal. In 2002 was hij topscorer van de A1 en trainde soms mee met het eerste van Ajax. In de beker maakte hij af en toe minuten voor Ajax 2, dat een waanzinnige campagne draaide. De climax kwam in de halve finale tegen FC Utrecht.

Ajax staat 2-0 achter als Nando invalt. Het laatste kwartier gaan ze opportunistisch voetballen. Alles of niets. Eerst straft Nando een glijer van Zwaanswijk af: 2-1. Een paar minuten later stoomde linksback José Valencia op en slingert de bal voor. Nando timet, springt, en knikt de bal in de verre hoek. Harald Wapenaar is opnieuw verslagen. De spits rent naar de cornervlag, doet zijn shirt uit en het stadion ontploft.

Elke voetballiefhebber dacht dat de wereld aan zijn voeten lag. Die jongen gaat het maken. Toch liep het helemaal anders. Eerst verloor Ajax 2 de penaltyserie tegen Utrecht. Daarna tekende hij een 3-jarigcontract bij Ajax, dat illegaal bleek. Nando had geen verblijfsvergunning. En dan heb je ook geen recht op een werkvergunning. Dat hij al bijna 10 jaar in Nederland woonde, maakt niet uit.

Opeens mocht hij niet eens meer meetrainen bij Ajax. Regels zijn regels. De enige oplossing was om Nederland te verlaten. Nando ging naar Hertha BSC. Extra pijnlijk maakt dat hij in Duitsland binnen 24 uur een werkvergunning kreeg. Hij voetbalde er jarenlang verdienstelijk in de middenmoot.

Hoe is het nu? Is hij verzuurd door die tegenslag? Verre van. ‘Ik wil alleen maar aan de mooiste dingen in het leven denken. Ik kan niet tegen negativiteit,’ zegt hij in een interview met VI. Het leven lacht hem toe. Hij is getrouwd met Mica. Een amazing wedding. Daar is het papierwerk vast in orde. Nando, het is je gegund.

Tekst: Dirk van den Heuvel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s