Ulrich Crüden – #opentowork

Het is eind maart 2020, de derde of vierde week in het lockdown-leven tijdens corona. Door al het harde werken overdag rest mij ’s avonds weinig puf. Er is nog precies de energie die je nodig hebt om je socialmediatijdlijnen door te scrollen. Op Facebook gebeurt al jaren weinig interessants, op Instagram zie ik niet veel soeps en op Twitter is iedereen vooral boos over teveel of te weinig coronamaatregelen. LinkedIn dan maar. Daar heb ik beet.

Bij de derde scroll-beweging al. Ik ga rechtop zitten om nog een keer te lezen wat ik zie. Paolo Devanna (wetenschapper van beroep; tevens mijn oud-teamgenoot bij Uni VV in Nijmegen) wordt gefeliciteerd met zijn nieuwe trainersklus bij Quick 1888. Niet (alleen) het feit dat onbegrepen genie Paolo het van het zieltogende Uni VV 3, via vier bikkeljaren aan het roer van Uni VV 1 schopte tot hoofdtrainer bij een gerenommeerd Nijmeegs voetbalinstituut vond ik mooi. Prachtiger nog: Ulrich Crüden (voormalig Quick1888-coach, thans ‘premix operator’ van beroep; #opentowork) wenst de Italiaan via LinkedIn succes met ‘the guys’.

Ulrich Crüden wordt in het najaar van 1966 geboren in Suriname en verhuist op zijn derde naar Nederland. Eenmaal opgemerkt door AZ mag hij zijn kunsten vertonen in de Alkmaarderhout. Daar kon het spoken. Dat wist Ulrich ook. In het kielzog van trainer Han Berger ging de aanvaller mee naar FC Utrecht. In de Galgenwaard brak hij geen bijzondere potten. Dat lukte bij het FC Wageningen van eerst Piet Schrijvers en later Piet Buter in het seizoen 1988/1989 evenmin. Bij Cambuur Leeuwarden kwam Ulrich echt op stoom. Mede dankzij de spits speelden de Friezen in het seizoen 92/93 op het hoogste niveau. Eenmaal in de picture kon Ulrich de overstap maken naar de Nijmegen Eendracht Combinatie (NEC). Daar in de oude Goffert stal hij de harten van velen. Ulrich wist dat zijn succes en status niet vanzelfsprekend waren. Anders dan sommige teamgenoten stelde hij zich open voor supporters. Hij niet als hij vanwege zijn populariteit weer eens ergens kon opdraven. Dat draven lukte Ulrich op zijn 32ste al niet meer op het veld. Zijn knie was versleten.

Met NEC komt Ulrich naar verluidt op zijn zachtst gezegd niet tot een hele fijne eindafrekening. Rancune is echter niet aan Ulrich besteed. Hij keert zelfs als trainer terug bij de club die hij in 2000 verliet via de achterdeur. Tot Ulrich in 2015 wederom op een onelegante manier hoort dat hij zijn biezen mag pakken. In de jaren daarna combineert hij het trainerschap van verschillende amateurelftallen met een ‘maatschappelijke carrière’, zoals dat in de voetbalwereld zo mooi heet. Hij deed dankbaar werk in de sector zorg & welzijn. Nu Ulrich in de coronatijd afscheid heeft genomen van Quick 1888 kan ik me niet voorstellen dat hij ‘premix operator’ blijft bij kindervoedingproducent Mead Johnson aan Westkanaaldijk in Nijmegen. Dat lijkt mij niet de plek die echt past bij een epische voetballer als Ulrich Crüden.

Werkgevers in de regio Nijmegen: oud-publiekslieveling en Eredivisie-icoon Ulrich Crüden is #opentowork.

Tekst: Sebastiaan de Kroon

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s