Ronny Venema – 100 jier

Er is deze dagen geen ontkomen aan: SC Heerenveen bestaat 100 jier. VI wijdt een themanummer aan het jubileum, NOS publiceert een heuse ode aan een Russische Fin en de club speelt dit seizoen in een thuisshirt met een historisch tintje. Het zijn ongetwijfeld drukke dagen voor Ronny Venema, accountmanager van het grootste zakelijke platform van Noord-Nederland met een gemoedelijke ambiance.

De Scandinavische brigade. Het leger aan topspitsen. Foppe en Riemer. En natuurlijk Abe – altijd weer Abe. Terugblikken op 100 jaar SC Heerenveen is een feest. Ook op epischevoetballers.nl hebben we onze blik al regelmatig op het verleden van de sympathieke Friese club gericht. De bekende namen laten we daarbij steevast links liggen. Liever zoomen we in op het dubbelleven van Marcel Seip, het verhaal achter het streepje van Lee-Roy Echteld, de nederigheid van Tieme Klompe.

Ronny Venema mag natuurlijk niet ontbreken in dit rijtje. Een local hero van het zuiverste soort (hoewel hij officieel net over de Friese grens opgroeide in Drenthe). Een typische hardwerkende verdediger die moest strijden voor zijn plek. Een doorzetter bovendien. Tot tweemaal toe moest Ronny vertrekken uit Heerenveen, tot driemaal keerde hij terug. Nooit was hij te beroerd om zich te schikken in zijn dienende rol. Dankzij Ronny’s harde werk als rechtsback kon Anthony Lurling voorin schitteren, zoals technisch directeur Gerry Hamstra nu lekker met zijn portemonnee kan zwaaien dankzij de tomeloze inzet van accountmanager Ronny achter de schermen. Saillant detail: bij de deals die hij tegenwoordig sluit staat Ronny immer op zijn vaste plek rechts achterin gepositioneerd.

Ook in dit jubileumjaar zal Ronny niet in het middelpunt van de aandacht staan. Geen standbeeld of uitgebreide reportage voor de Friese Drent. De interviewaanvragen zijn op één hand te tellen, of het moet het lokale Wolvegase suffertje zijn dat de jongen uit een streek wederom een aantal stevige uitspraken hoopt te ontlokken. De noodgedwongen rol buiten de spotlights deert Ronny niet, hij heeft het druk zat met alle voorbereidingen voor de coronaproof variant van het 100 jier-festijn. Handen schudden in een volle skybox gaat voorlopig niet lukken, maar het lokale bedrijfsleven hoeft zich geen zorgen te maken. Ook op 1,5 meter afstand weet Ronny een gezellige ambiance neer te zetten waar in een ongedwongen sfeer contacten gelegd en onderhouden kunnen worden – dat kan niet anders.

Het gebrek aan aandacht voor Ronny maakt het des te mooier dat hij – zeker vergeleken met andere vergeten Heerenveen-helden als Godfrey Nwankpa, Mile Krstev en Max Houttuinzo’n uitgebreide Wikipedia-pagina heeft. Iemand kreeg het tijdens het schrijven op de heupen, terwijl de soms zeer kritische objectiviteitsbewakers van Wikipedia de pagina van Ronny Venema overduidelijk niet op het vizier hadden. Stiekem verdenk ik Arie Flobbe de auteur te zijn. De oud-trainer van de Noordwoldiger amateurclub Olyphia hemelt niet alleen zichzelf op in de tweede alinea, maar geeft en passant ook nog zijn voorganger Jan Vrind een trap na. Van wie de pennenvruchten ook moge zijn, de extra aandacht is verdiend en we weten nu in elk geval dat Ronny een broer heeft die Johnny heet.

Tekst: Erik Molkenboer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s