Ricky Hoogendorp – Mr. Waalwijk

Het Mandemakers stadion in Waalwijk is gelegen in een ietwat kleurloze woonwijk. Een hondenuitlaatveldje hier, een speeltoestel daar. Een frietkot, de plaatselijke Jumbo en een niet te imposant golfplaten dak boven de betonnen tribunes. Toch valt er genoeg te juichen in de slaperige provinciestad, waar de plaatselijke bevolking de spelers van de Rooms Katholieke voetbalclub op handen draagt.

Rond de Millenniumwisseling is het dan ook dikwijls feest in Waalwijk. RKC doet aardig mee in de hoogste voetbalafdeling van Nederland en de selectie telt klinkende namen als David Nascimento, Virgilio Teixeira en professioneel dronkenlap Yuri Petrov. Aanvalspartner Ricky Hoogendorp zorgt in het seizoen ’98/’99 voor goals en de broodnodige vechtersmentaliteit in het elftal. De nuchtere Noord-Limburger belichaamt een kwaliteitsinjectie in de selectie van de Brabants club en gebruikt RKC dan ook als opstap voor zijn latere carrière.

Aan ambitie geen gebrek bij Ricky. Ook al presteert RKC prima in de Eredivisie, heeft de goaltjesdief zijn scherpe vizier gericht op de grootste competities van Europa. Na vijf jaar trouwe dienst in Waalwijk, verkast de clubtopscorer aller tijden naar Galicië en speelt zeven wedstrijden voor de Spaanse subtopper Celta de Vigo. Een half jaar later probeert Ricky het in de Bundesliga en schrijft daar geschiedenis. Ricky is de eerste Blericker ooit die een doelpunt meepikt in de Duitse voetbalcompetitie.

Bij VFL Wolfsburg speelt Limburger vooral als pinchhitter. Ook al is de Nederlander niet bijzonder lang, met zijn sprongkracht en positionering fungeert Hoogendorp als ideale kapstok waar zijn ploeggenoten altijd op kunnen rekenen. Het rennen, vliegen, trekken, sleuren en de tomeloze inzet maken Ricky een graag geziene gast in de Duitse industriestad. Ook in Den Haag, waar Hoogendorp in de herfst van zijn loopbaan een groot aandeel heeft in de promotie naar de Eredivisie, sluit het publiek de hardwerkende aanvalsleider subiet in de armen.

Wellicht is Ricky niet de meest technische of verfijnde voetballer, maar de stormram schuift, glijdt, bikkelt en knalt genoeg goals binnen om te kunnen terugkijken op een rijke carrière. Vijftien jaar later is de cirkel volledig rond en staat Hoogendorp als hoofdtrainer zelfs voor de groep in de Hofstad. Inmiddels Rick in plaats van Ricky geheten, vermaakt de topcoach in spe ADO tot een ware vechtmachine met maar één doel voor ogen: meedoen om Europees voetbal. We kijken met meer dan gemiddelde belangstelling uit naar volgend seizoen, waar Hogendorps keurkorps een nieuwe kans maakt op eremetaal.

Tekst: Niek Leermakers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s