Bas Sibum – Nuchtere winnaar

Bas Sibum
In coronatijden mis ik dingen die ik helemaal niet zo vaak doe. Zoals voetbal kijken in de kroeg. Toen ik nog in Nijmegen woonde, deed ik dit in de Shamrock. Een typische Ierse pub. De voertaal achter de bar is Engels, het merendeel van de bezoekers is man en een biertje is dikwijls een pint Guinness. Ik voelde me er thuis. En ik zag Bas Sibum er ook een keertje zitten.

Verrek, dat is Bas Sibum, dacht ik destijds. Die speelt bij NEC. Snel daarna gingen m’n gedachten terug naar de wedstrijd. Zo bijzonder vond ik Bas niet. Een prima broodvoetballer, en dat is het. Of kende ik Bas gewoon niet goed genoeg?

Tijd voor onderzoek naar Bas Sibum. Hij groeit op in Drenthe en start zijn betaald voetbalcarrière dicht bij huis. Met Emmen speelt de middenvelder een aantal seizoenen in de Eerste divisie. Om via FC Twente en Roda JC in januari 2008 aan te sluiten bij de selectie van NEC.

Het is een match. In een interview in de VI blijkt dat NEC behoefte heeft aan winnaars. Bas is er 1. ‘Een karaktervoetballer van de oude stempel, voor wie opgeven simpelweg geen optie is,’ zo schrijft het blad. Een blik op de selectie toont dat er wel wát winnaars zijn, maar die spelen in de achterhoede: Patrick Pothuizen en Youssef El-Akchaoui.

Bas brengt gif op het middenveld, waar hij samen met Dominique Kivuvu, Lorenzo Davids en Krisztián Vadócz speelt. Het legt NEC geen windeieren: na een 8e plaats in de competitie leggen de Nijmegenaren via de play-offs beslag op het UEFA Cup-ticket. NAC Breda blijft berooid achter. Ondanks dat zij 3e zijn geworden, ‘winnen’ zij slechts deelname aan de Intertoto.

In de voorronde van de UEFA Cup is NEC te sterk voor Dinamo Boekarest. Daarna volgt de poulefase met Tottenham Hotspur, Udinese, Dinamo Zagreb en Spartak Moskou. 2 overwinningen en 2 nederlagen zijn genoeg om te overwinteren. Uiteindelijk roept Hamburger SV het elftal van Mario Been halt toe.

Er zijn meer hoogtepunten met NEC. Zo scoort Bas met zijn hand tegen VVV, en geeft dit achteraf toe. ‘Ik deed net of ik hem erin had gekopt, maar ik raakte ‘m met m’n hand.’ Schitterend. Niks geen hand van God. Geen poespas. Gewoon de nuchtere realiteit.

Aan Bas’ lijf geen polonaise. ‘Ik doe geen enkele moeite om op te vallen, hecht geen waarde aan uiterlijk vertoon. Daarom scheer ik mijn kop gewoon kaal. Geen moeilijk gedoe,’ zegt hij in het eerder genoemde interview. De nuchterheid een dorpsjongen uit Drenthe siert hem. ‘Ik voel me niets meer dan iemand die in de fabriek werkt.’

Het avontuur in de Goffert duurt 3,5 seizoen. Bas voetbalt nog even in Duitsland en België, maar zal nooit meer zulke waanzinnige jaren meemaken als in Nijmegen. Zo ook in de Shamrock. Zijn no-nonsens mentaliteit past er prima.

Ik kom terug op mijn gedachte van welaar. Bas Sibum, door jouw nuchterheid ben je júíst een Epische Voetballer.

Tekst: Dirk van den Heuvel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s