Henny Meijer – De bieb

Het is 1996. ‘Ga je zo mee?’, klinkt het uit de gang. Met zijn jas al aan staat mijn vader bij de voordeur. Dinsdagavond, even na zevenen. Na de bonen, aardappels en karbonade is het nu tijd om de leeshonger te gaan stillen. De avondopening van de bibliotheek in Didam is dan een uitkomst. Te voet, te fiets of te wagen gaan we onderweg. Goed nadenken welke boeken je nog had liggen. Je wilt ze niet te laat terugbrengen. Zo’n boete gaat dan nog wel. Het is de ijskoude blik van de bibliotheek-medewerkster waar je pas echt gedisciplineerd van raakt. En het feit dat een indrukwekkende man met dito baard en wijnvlek er de scepter zwaait. Met zijn zoon liep ik jaren later nog een tijd wekelijks de mars der matig getalenteerden van en naar de keeperstraining op sportpark De Nevelhorst.

 

Dinsdagavond, nog ruim voor half acht. Alsof het ooit zo afgesproken is, splitsen de wegen van mijn vader en mij elke dinsdag kort na de bieb-balie. Ieder zijn weg, weinig woorden nodig. In een bieb moet het sowieso stil (ssssst) zijn. Ik pluk in moordend tempo een paar boeken van de schappen. Boeken als bijzaak. Liever de leestafel. Daar was bladeren en scannend lezen het devies. Zelden las ik hele artikelen in de auto- of voetbalbladen die ik er uit de kast plukte. Er staat me van die turbobladerbeurten in tijdschriften slechts één herinnering helder bij: de Elf met een spread met Henny Meijer in het tenue van De Graafschap. Imposant.

Behalve bij de Superboeren speelt Henny tijdens zijn voetballoopbaan bij een mooi rijtje clubs. Hij hees zich de eerste jaren als profvoetballer in het wit van Telstar, droeg het oranje van Volendam en had het geel-zwart van Roda JC aan. In het seizoen 87/88 maakte Henny een opzienbarende transfer naar Ajax. Hij trof daar de loodzware erfenis van Marco van Basten, die was vertrokken naar AC Milan. Johan Cruijf zag het zitten in Henny. Ga er dan ook maar aan staan. Hoewel niemand zal beweren dat Henny smalle schouders heeft, bleek de Amsterdamse druk erop te groot. Weg daar. Bij FC Groningen kon Henny weer vrijuit voetballen. Goals maken. Even laat Henny zich naar Japan lokken om daar bij te dragen aan de vercommercialisering van de J-league. In het seizoen 94/95 is hij gewoon weer op de Nederlandse velden te bewonderen. In het staartje van zijn profcarrière speelde Henny nog voor BV Veendam. Dat was de laatste die hij nog nodig had in het rijtje noordelijkste voetbalclubs van Nederlands, een unicum.

Voor iemand die pas op zijn 16ste lid werd van een voetbalclub (ZPC), is het palmares van Henny er echt eentje om van te dromen. Daarop prijkt dan ook nog zijn eenmalige optreden in het Nederlands Elftal. Van stilzitten en van zijn voetbalpensioen genieten was geen sprake toen hij stopte. Hij deed vrijwilligerswerk en werd postbode. Een vervelende scheiding van vrouw en vijf kinderen speelde hem parten. Toen hij in die tijd een baan aannam als orderpicker in een magazijn, kreeg zijn leven even later weer wat kleur. Een collega, heftruckchauffeuse, hielp hem er weer bovenop.

Inmiddels lees ik dat Henny jongerenwerker is in Hoofddorp. Dat doet ie goed. Ik stel me voor dat de kids aan zijn lippen hangen, op straat, in de sporthal of in de bieb.

Tekst: Sebastiaan de Kroon 

1 Comment

  1. Henny Meijer. De koelkast noemden we hem vroeger bij ASV-DJK. Hij kon je zonder een woord te zeggen met zijn ogen dwingen een biertje voor hem te halen. Machtige vent.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s