Bert Konterman – Voetbaltrauma vanaf de zijlijn

Juni 2020. Normaal gesproken was het EK inmiddels in volle gang. De eerste bloedeloze remise tegen Oekraïne zou al achter de rug zijn. Het normale leven was een maand lang ondergeschikt aan bier en voetbal. En het ganse land verscheen collectief dagelijks met een katerige kop op het werk. Maar nu: niets dan leegte. Gelatenheid en verdriet wisselen elkaar af. In het tweede geval dwalen mijn gedachten steevast af naar het grootste voetbaltrauma uit mijn leven: de halve finale tegen Italië op Euro 2000. Wie net als ik de pijnlijke uitschakeling vanaf de zijlijn mocht aanschouwen? Bert Konterman.

Debuterend bondscoach Frank Rijkaard liet in de aanloop naar het eindtoernooi in eigen land een scala aan jonge én oudere beloftes debuteren. Zo bont als Marco van Basten een paar jaar later maakte hij het niet, maar het rijtje spelers dat in aanmerking kwam voor het EK doet toch hier en daar de wenkbrauwen fronsen. Degelijke clubvoetballers Martijn Reuser, Dries Boussatta en Jeffrey Talan vielen uiteindelijk op het laatste moment af voor de toernooiselectie. Opvallend genoeg wel van de partij: Peter van Vossen en Bert Konterman.

Rijkaard had alle vertrouwen in de stopper van Feyenoord. Achter het onfeilbare duo Frank de Boer en Jaap Stam was Bert zelfs de enige centrumverdediger in de selectie. Een riskante keuze. De natie hield dan ook de adem in toen Stam al in de eerste wedstrijd met een flinke jaap in zijn wenkbrauw het veld moest verlaten. 75 minuten tegen Jan Koller aan springen was zelfs voor de Rots van Kampen teveel – aan Bert de taak om het laatste kwartier het vuile werk op te knappen. Met succes. Oranje sleepte een gestolen overwinning uit het vuur en als beloning (en wéér een blessure van Stam) mocht Bert de tweede wedstrijd tegen Denemarken in zijn geheel spelen.

Het eindresultaat was wederom positief. Nederland zette de Denen met een glorieuze 3-0 aan de kant. Het bleek het laatste kunstje van Konterman op Euro 2000, ondanks zijn foutloze optreden. Jaap Stam was weer fit en diens positie stond nu eenmaal niet ter discussie. Zonder morren nam de voormalige Geloofsheld weer plaats op de bank, waar hij na de groepsfase een van Oranjes beste wedstrijden ooit op een eindtoernooi mocht aanschouwen (de 6-1 tegen het Joegoslavië van Dejan Govedarica).

Vol goede moed trad de vaderlandse equipe aan tegen het defensieve Italië van Dino Zoff. Er leek geen vuiltje aan de lucht in de eerste helft. De Squadra Azzura werd zoek gespeeld en Gianluca Zambrotta mocht al na een half uur met rood inrukken. Na de gemiste strafschop van Frank de Boer roken de Italianen echter bloed. Het tij keerde en Bert zag het vanaf de bank allemaal gebeuren. Langzaamaan ontvouwde zich voor zijn ogen een nationaal voetbaltrauma zonder weerga. Machteloos moet hij zich hebben gevoeld, zonder invloed op het spel en zonder app met bemoedigende teksten.

Tot overmaat van ramp joeg directe concurrent Jaap Stam zijn pingel hoog over het doel van Francesco Toldo. ‘Wat als…?’ moet Bert ongetwijfeld hebben gedacht. Wat als ik en niet Peter van Vossen in de 77e minuut het in veld in had mogen komen? Wat als Jaap Stam nog geblesseerd was geweest? Wat als ik die penalty had mogen nemen? Het zijn vragen die ongetwijfeld nog wel eens bij Bert naar boven komen, als hij een wedstrijd in een skybox op groot scherm analyseert, een golfevent organiseert of een presentatie geeft over “Hoe kan u/uw bedrijf succesvol zijn?”

Intussen hoop ik nog steeds het voetbaltrauma dat ik als twaalfjarige opliep achter me te laten. De klappen erna – van het missen van het WK 2002 tot de pegel van Iniësta – kwamen steeds minder hard aan, maar brachten wel elke keer weer 29 juni 2000 in herinnering. Murw gebeukt weet ik zeker: een eindzege is de enige sleutel tot genoegdoening. Had het dit jaar kunnen gebeuren? Die vraag doet er niet toe. Over een jaar krijgen we een nieuwe kans.

Tekst: Erik Molkenboer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s