Cees Marbus – Broederliefde

Cees Marbus

Het was de kern van mijn tieneridentiteit: een stoffig prikbord bezaaid met memorabele levensgebeurtenissen. Kolderieke kleurplaten, wanstaltige familiefoto’s en uiteenlopende toegangsbewijzen werden vol trots met punaises doorboord. In het verdomhoekje – verscholen achter deze wildgroei van jeugdherinneringen – bevond zich mijn meest dierbare relikwie. Een doorleefde spelerskaart van de charismatische Cees Marbus.

Sportkledingfabrikant Hummel. Het minimalistisch kleuterlogo van de PTT-Telecompetitie. En een ietwat rommelige haardos in de vorm van twee onaangeroerde bogen. In alles ademt het spelersportret het begin van de jaren negentig.

Cees is op dat moment in de bloei van zijn leven. De boomlange verdediger schittert wekelijks in de levendige Adelaarshorst. Hij vormt een robuust verdedigingsblok met evenknie Mark Schenning. En niet zonder succes. The Eagles promoveren naar het hoogste niveau in 1992.

Het anonieme voetbalbestaan van de achterhoedespeler raakt in een glorieuze stroomversnelling. In het nieuwe voetbalseizoen gaat een tienerdroom in vervulling: scoren tegen het oppermachtige Ajax. Cees doet het zonder blikken of blozen. Het betekent zijn eerste treffer in de Eredivisie.

De stroom aan succes duurt voort. Go Ahead Eagles weet zich te handhaven op het hoogste niveau. En dat blijft het doen. Toine Rorije, Harry Decheiver, Paul Bosvelt en Victor Sikora. Ze maken allemaal deel uit van de gloriejaren in Deventer. Cees ziet ze komen en gaan.

In 1996 komt er echter een eind aan het voetbalsprookje. De cijfers spreken boekdelen: met vijf schamele overwinningen eindigt de ploeg stijf onderaan. Kowet degradeert naar de Toto-Divisie. In elke vleugje treurnis glinstert gelukkig een sprankje hoop. Zo ook in het voetballeven van Cees.

Broer Bram komt naar Deventer. De Marbussen schitteren tezamen in de geelrode formatie. Cees bouwt op. Bram maakt af. De spits en de verdediger laten de familie vervullen met trots. De gebroederlijke samenwerking komt echter na één seizoen al ten einde. Bram verpandt zijn hart aan Rotterdam. En Cees hangt niet lang na zijn vertrek zijn kicksen aan de wilgen.    

De Marbussen verdwijnen voorgoed uit mijn leven. En de spelerskaart? Die is eveneens tot op de dag van vandaag vermist. Het moest zo zijn.

Gelukkig hebben we de foto’s nog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s