Ilhan Mansiz – De David Beckham van Turkije

Mansiz
Het WK van 2002. Nederland ontbreekt, dus mondjesmaat volg ik het kampioenschap in Japan en Zuid-Korea. Een aantal dingen blijven me bij. De schwalbe van Rivaldo. Het Zuid-Korea van Guus Hiddink. De onnavolgbaarheid van Ronaldo. Maar ook: het trucje van Ilhan Mansiz.

Het toernooi is pas 3 dagen aan de gang als Turkije de degens kruist met Brazilië. Bij een 1-1 stand komt Ilhan in de 66ste minuut in het veld voor Tugay Kerimoğlu. Niet veel later ontvangt hij de bal aan de rechterflank. Met een rainbow kick stuurt-ie Roberto Carlos vervolgens het bos in. Een Turk met een Braziliaanse trukendoos. Het publiek in Japan staat op de banken.

 

De grote Roberto Carlos, de beste linksback van de wereld, wordt door een relatief onbekende speler gedold. De Braziliaan reageert met een overtreding en het spel ligt even stil. Alle tijd om de truc van Ilhan tot in den treure op televisie te herhalen. Brazilië wint uiteindelijk de wedstrijd, maar Ilhan Mansiz heeft zichzelf op de kaart gezet.

 

Het is niet het enige wapenfeit van Ilhan op het WK. Zo schiet de aanvaller Turkije hoogstpersoonlijk naar de halve finale met zijn golden goal tegen Senegal. In de troostfinale krijgt hij zijn eerste basisplaats, en Ilhan beschaamt dit vertrouwen niet. De wedstrijd is nog geen 11 seconden oud als hij aanvalskompaan Hakan Şükür wegstuurt, die de 1-0 tegen de touwen schiet. Daarna maakt Mansiz zelf ook 2 goals, waardoor Turkije de bronzen plak wint.

 

Ilhans naam is gevestigd in de mondiale voetbalwereld. En met zijn 27 jaar moeten de beste jaren nog komen. Toch loopt het anders. Na productieve jaren bij Besiktas gaat Ilhan voetballen in Japan, waar hij op handen wordt gedragen door zijn prestaties op het WK.  Het wordt geen succes door blessureleed, waarna hij al snel zijn voetbalschoenen aan de wilgen hangt.

 

In eigen land wordt Ilhan door zijn populariteit onder vrouwen de Turkse David Beckham genoemd. Dit vormt de opstap voor een carrière voor de camera. In de jaren die volgen verdient Ilhan zijn centen als model, acteur en kunstschaatser. Zijn deelname aan de Turkse versie van Dancing on Ice was namelijk zó goed dat hij samen met zijn schaatspartner Olga Bestandigova doorgaat met kunstschaatsen.

 

Ilhan Mansiz. Eens een artiest, altijd een artiest.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s